Da li je na pomolu najveće preuzimanje u Evropi?

Italijanska porodica Benetton i američki investicioni fond Blackstone dali su ponudu za preuzimanje kompanije Altantia za 63 milijarde dolara. To bi moglo biti najveće preuzimanje u Evropi ikada.

Porodica Beneton već ima trećinu akcija firme, a ovim potezom žele da ova kompanija bude potpuno u privatnom vlasništvu i povuče se sa berze.  Takođe, ovako se sprečavaju interesi konkurenata u ovom operateru aeodroma i auto-puteva.

Ideja da se nešto povuče sa berze i postane privatno vlasništvo nije prva tokom ove nedelje. Ilon Mask je ove nedelje ponudio 41 milijardu dolara da kupi Twitter. Sa istom namerom. Privatno vlasništvo i povlačenje sa berze.

Ugovor, ako se desi, bi bio druga najveća transakcija na svetu u ovoj godini nakon Microsoft-ove akvizicije Activision Blizzard-a u vrednosti od 69 milijardi dolara, prenose agencije i dodaju da bi ovo moglo biti i najveće preuzimanje ikad u Evropi.

Očuvanje integriteta

Alesandro Beneton, predsednik holding firme Edizione, koja poseduje trećinu akcija Atlantije rekao je da je jedan od ciljeva očuvanje integriteta Atlantie i njenog italijanskog identiteta, dodajući da su u Blackstone-u pronašli dugogodišnjeg suinvestitora i partnera.

Kako se navodi u medijskim izveštajima, prodajom će se smanjiti Atlantijin dug od 38,6 milijardi evra, a u njenu će blagajnu doneti 8 milijardi evra.

Benetton i Blackstone izjavili su u četvrtak da će ponuditi 23 evra po deonici, premiju od 24,4 odsto na cenu deonice.

Premija raste kada se uzme u obzir da će ulagači koji ponude svoje deonice i dalje dobiti predloženu dividendu od 0,74 evra po deonici.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde