Da li je kripto tržište bilo predodređeno na propast?

Pad kripto menjačnice FTX-a Sema Benkmana-Frida trajno oštetilo izglede da kriptovalute budu uključene u mainstream portfelje.

Iako je ostalo mnogo tvrdokornih u industriji, mnogi profesionalni upravitelji novcem kažu da je argument za kripto kao diverzifikatora portfelja ili digitalno zlato u ovom trenutku nikakav. Gubici su preveliki, a struktura tržišta prerizična, kažu.

„Ono što je postalo jasno jeste da neće pronaći dom u institucionalnoj alokaciji imovine“, rekao je Bloomberg-u Hani Reda, portfelj menadžer u Pinebridge Investments-u u Londonu, prenosi Seebiz.

„Bilo je razdoblje kada se to razmatralo kao potencijalna klasa imovine koju bi svaki ulagač trebao da ima u svojoj strateškoj alokaciji imovine, ali to je u potpunosti isključeno.“

Pre godinu dana na vrhuncu, a danas…

Implozije i skandali u proteklih nekoliko meseci uništili su ključne argumente kripto ‘navijača’ i gotovo izbrisali pojam bitcoina kao sigurnog utočišta u turbulentnim vremenima. Ali nijedan od tih događaja, od kolapsa TerraUSD do bankrota Celsiusa, nije bio tako preloman kao otkriće da je čak i FTX, donedavno smatran jednim od najistaknutijih imena na kriptosceni, bio toksičan.

Kolaps FTX-a „pokreće pitanja o održivosti kripto ekosistema“, rekao je Salman Ahmed, glavni investicioni strateg u Fidelity Internationalu, koji iz Londona nadzire 646 milijardi dolara.

Njegova firma je u februaru lansirala proizvod kojim se trguje na berzi bitcoina, namenjen profesionalnim evropskim ulagačima. Izgubio je oko 55% od početka godine.

Pre samo godinu dana kriptomanija je bila na vrhuncu i bitcoin je bio premašio 67.000 dolara. U januaru je Bridgewater procenio da 5% Bitcoina drže investitori na institucionalnom nivou.

Optimistična predviđanja tada su dominirala. Nikolaos Panigirtzoglou, strateg JPMorgan Chase & Co. napisao je da bi bitcoin teoretski mogao dugoročno da dosegne 146.000 dolara istiskivanjem zlata. Istraživanje PWC-a iz aprilaa pokazalo je da 42% kripto hedge fondova predviđa da će se bitcoinom trgovati između 75.000 i 100.000 dolara do kraja 2022. godine.

“Predodređeno na propast”

Sada su stavovi među investitorima suzdržaniji. Panigirtzoglou je u izveštaju ove nedelje rekao da bi bitcoin mogao ponovno dosegnuti najniže letne vrednosti od 13.000 dolara. Bitcoinom se u petak trgovalo ispod 17.000 dolara.

“Argument o ulaganju u kriptovalute kao diverzifikaciji umro je pre nekog vremena”, rekao je u intervjuu.

Za Marka Doudinga, glavnog direktora za investicije u BlueBay Asset Managementu, nema šanse da bi bitcoin mogao postati verzija digitalnog zlata. Samo je pitanje vremena kada će se još više ulagača osloboditi i cene kriptovaluta ponovno pasti, rekao je.

„Trebalo je biti jasno da je industrija koja ništa nije proizvodila, trošila novac i nudila primamljive povrate, bila predodređena na propast“, rekao je.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde