Da li i vi negujete vašu destruktivnu naviku?

U svakom danu sebe nebrojeno puta upoređujete sa drugima. To je ljudski, prirodno.

Kako biste sebe na neki način ocenili, ocenjujete onog preko puta i zatim zaključujete o sebi i svojim kvalitetima. Upoređujete.

Da li je ova prirodna, ljudska sklonost svakog čoveka da sebe neumorno upoređuje sa drugima opasna i koliko otežava život, stvara osećaj praznine i neispunjenosti, depresije?

U jednom od svojih gledanijih gostovanja u medijima Simon Sinek, ugledan govornik motivator i pisac rekao je da je upoređivanje sa drugima najopasnije što čovek sebi radi, „najdestruktivnije“, u bukvalnom prevodu.

„Upoređivanjem sa drugima čovek sebe uvlači u problem. Kada sebe upoređujete, u prvi plan ističete sve u šta ste nesigurni i svaku nesigurnost uvećavate. Dobro je i lepo uživati u uspehu drugog, ali to je život drugog, nije vaš, neka on živi svoj i vi živite vaš“, nastavio je Sinek.

Najjači argument u mrežama

Verovatno najjači Sinekov argument je pominjanje društvenih mreža.

„Ne zaboravite da ljudi sa kojima se poredite sami uređuju svoje profile i ono što tamo vidite nisu njihovi realni životi.

I, šta vi zapravo radite?

Donosite odluke i procene na osnovu toga šta osećate dok gledate uređene i doterane profile na društvenim mrežama“, primerom uverava Sinek.

Vaš je posao u krizi, stvari ne idu po planu, možda ste i depresivni i obeshrabreni. Šta radite?

Idete na društvene mreže i prelistavate profile uspešnih gde vidite da njima poslovi cvetaju, prihodi se uvećavaju, putovanja su sve egzotičnija. Osećate se još lošije, upadate u vrtlog osećaja neuspeha.

Gde je rešenje?

Sinek daje svoj primer dok, kao pisac, prati top liste najprodavanijih knjiga.

„Posećujem često Amazon da vidim kako stoje stvari, da li „i dalje imam posao“. Tamo vidim nekog autora čije su knjige bolje rangirane od mojih i ja ga mrzim. Znam da je odličan i da dobro radi svoj posao, ali ja ga mrzim“, svoje osećaje opisuje poznati pisac pošto upadne u zamku upoređivanja sebe sa drugima.

Na jednom od gostovanja, Sinek je sedeo u stolici pored pomenutog autora sa kojim se poredio i kojeg je „mrzeo“ jer je bio prodavaniji. Zajedno su predstavljali svoj rad. Sinek je počeo prvi i rekao svom konkurentu:

„Činiš me nesigurnim. Svaka tvoja snaga pretvorila se u moju slabost. I kad god vidim da ti bolje ide, da si dobar, to me podseti na to u čemu sam ja loš“.

Konkurent u stolici pored je odgovorio:

„Čudno, ja osećam isto prema tebi!“ bilo je priznanje koje je spojilo dvojicu rivala i kolega i pošto su bolje upoznali jedan drugog, postali su prijatelji.

Zašto je ovo dobar primer i šta Sinak misli da je treba naučiti i prihvatiti?

Ako se upoređujete sa drugima, ne treba da vam bude cilj da budete dobri koliko je taj drugi dobar. Treba da cenite svoj rad i trud, da budete zadovoljni jer ste u nečemu dobri. Tu je vaša snaga –  da negujete tu svoju snagu, a ne da vas plaši snaga koju drugi nose.

(Simon Sinek je jedan od gledanijih govornika i motivatora sa pregledom preko 100 miliona, pisac nekoliko knjiga („Nađi svoje zašto“, „Lideri jedu poslednji“…)

Simon Sinek

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde