Da li ćemo „prikriveno oglašavanje“ uskoro moći da vidimo i u „Maratoncima“?

Da li biste se iznenadili kada biste sada gledali “Maratonci trče počasni krug” i u sceni kada se isprobava peć za kremaciju videli reklamu za neku pečenjaru? Ili dok Pavle Vuisić čita (pravi) testament, na papiru videli logo neke advokatske kancelarije? Pa verovatni biste se iznenadili. Ali možda za par godina to više ne bude iznenađenje, već nešto normalno.

“Product placement” – plasiranje proizvoda ili kako ga zovu “prikriveno oglašavanje” dobija potpuno novu dimenziju sa napretkom tehnologije. Industrija koja je u 2019. godine vredela preko 20 milijardi dolara, postala je prilično isplativa ako glavnog glumca obučete u određenu brendiranu odeću, ili ubacite u automobil određenog proizvođača. Međutim, do sada je to bilo moguće samo ako su i “produkt” i “glavni glumac” bili na istom mestu u isto vreme. A od sada….

Šta radi Mirriad?

Sada se oglašivačka industrija okreće tehnologiji , a u tome mu pomaže firma kao što je Mirriad. Njihova tehnologija omogućava da se prikriveno oglašavanje “odradi” digitalno, tj da se u filmove, i nove i stare, ubaci reklama. Ovu tehnologiju probali su određeni kineski sajtovi i, na primer, serija “Modern Family”, piše BBC. U zavisnosti od kampanje, reklame mogu biti promenjene, pa tako gledajući jedan film možete jednom videti reklamu Pepsija, a posle par meseci na istom mestu reklamu Coca-Cola.

Tehnologiju počinju da koriste i Netflix i Amazon Prime, kojima je ona prilično korisna jer tokom filmova i serija ne idu reklame. Ali ovome se okreću i muzičari, koji su posebno oštećeni tokom pandemije korone pa traže dodatne načine da zarade novac. Isto kao i za filmove, muzičari mogu ubaciti određeni brend i u spot koji su snimili pre 20 godina.

Šta radi Ryff?

Međutim, jedna kompanija iz SAD ide korak dalje. Ryff nudi mogućnost digitalnog oglašavanja brendova po principu algoritma sličnog onom koji koristi Google. Na osnovu onoga što pretražujete, gledate ili o čemu čitate, vaš omiljeni glumac će se, na primer,  pojaviti u sceni sa vašim omiljenim brendom vode.  

Otišlo se predaleko, zar ne?

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

3 KOMENTARA

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde