Da li će se Rusiji ponoviti ‘devedesete’?

Hasan Malik, stručnjak za ruske finansije, rekao je u razgovoru za Business Insider da bi Rusija ukoliko se krene u zaplenu imovine stranih kompanija koje su napustile zemlju, stvorila novu klasu oligarha.

„Postoji rizik da upravo svedočimo stvaranju nove klase pridruženih kapitalista ili oligarha”, kaže Malik za Insider, prenosi Poslovni dnevnik.

S obzirom na to da međunarodne kompanije masovno napuštaju Rusiju, one ostavljaju za sobom imovinu poput fabrika, kancelarija i sličnih nekretnina koje su i dalje funkcionalne. Kako navodi i Associated Press, ruski predsednik Vladimir Putin zapretio je preuzimanjem takve neaktivne, ali ipak produktivne imovine, rekavši vladinim zvaničnicima da će Kremlj nastojati da “uvede spoljno upravljanje, a zatim preneti ta preduzeća na one koji zapravo žele da rade”.

Kako je pre desetak dana javio Blomberg, rusko ministarstvo privrede najavilo je da bi se imovina mogla prodati na aukciji.

“Te aukcije bi mogle odražavati kontroverzni program ‘zajmova za deonice’ iz 1990-ih koji je pokrenuo bivši ruski predsednik Boris Jeljcin”, rekao je Malik za Insider.

‘Devedesete’ i ‘slatki poslovi’

U to su vreme bogati ruski poslovni ljudi i banke bliske vlasti pozajmljivale vladi novac u zamenu za udele u državnim industrijskim preduzećima. Deonice su kupljene po “niskim cenama”, a Malik je te poslove opisao kao “slatke poslove” jer kada je ruska država “predvidljivo kasnila” s kreditima, poverioci su zaplenili njihove deonice. „To je stvorilo generaciju nečuveno bogatih oligarha”, objašnjava Malik, koji je ujedno i autor knjige “Bankari i boljševici” koja se bavi finansijama ranih 1900-ih tokom Ruske revolucije.

Najbogatiji čovek Rusije Vladimir Potanin svoje je ogromno bogatstvo stekao ‘devedesetih’ kroz shemu “zajmova za deonice” kada je kupio Nornickel, a na sličan način obogatio se i milijarder Roman Abramovič koji je kroz program stekao kontrolni udeo u naftnoj kompaniji Sibneft.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde