Da li će ona i drugi put spasiti Rusiju?

Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulina, koja je spasila rusku privredu od težih posledica nakon aneksije Krima 2014., dobiće još jednu priliku da pokazaže što zna i ume, ali u mnogo težem zadatku – zaštiti od sankcija koje prete ekonomskim kolapsom.

Kako prenosi Reuters, donji dom ruskog parlamenta Dume dobio je predlog Kremlja da guvernerka Elvira Nabiulina dobije još jedan mandat na čelu Banke Rusije. Inače, centralna banka jedna je od institucija kojoj ruski građani najviše veruju.

Od savetnice Putina do guvernerke

Ova tehnokratkinja, poznata što poruke često odašilje i putem odeće i broševa, nekadašnja je ekonomska savetnica predsednika Vladimira Putina. On ju je na iznenađenje mnogih 2013. postavio na čelo Banke Rusije, kao prvu ženu za kormilom te institucije. Mandat joj ističe u junu, a procedura zahteva da Kremlj odredi do 24. marta hoće li nastaviti s tim poslom.

Tokom mandata Nabiulina se pokazala doslednom u sprovođenju verodostojne monetarne politike, uprkos pritiscima. Tako nije odustala od kontrole inflacije, uprkos pozivima moćnih industrijalaca i ministarstva provrede da snizi kamatne stope kako bi se ojačao ekonomski rast.

Pohvale inostranih kolega

“Za podršku ekonomskom rastu trebamo nižu inflaciju. To je naš glavni cilj”, izjavila je početkom mandata Nabiulina. Kada su 2014. pale cene nafte – glavnog ruskog izvoznog proizvoda – ekonomija se našla na pragu krize. Istovremeno, ruska je vojska Ukrajini otela Krim.

To je izazvalo odlliv stranog kapitala, ali Nabiulina je odlučila da dopusti pad vrednosti rublje, uprkos gubicima koje su pretrpele ruske štediše te rastu uvoznih cena. Time je dobila mogućnost očuvanja deviznih i zlatnih rezervi koje su nabujale na 640 milijardi dolara.

Takođe, povisila je kamatnu stopu za 650 baznih bodova. Time su sprečene šire ekonomske posledice zbog čega je Nabiulina dobila pohvale svojih inostranih kolega. Međutim, pitanje je može li njen dosadašnji pristup doneti rezultat u uslovima ekonomski izolovane države, smatraju strani ekonomisti, prenosi Poslovni.hr.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde