Crna Gora uvezla 54 miliona evra vode, najviše iz Srbije

I pored činjenice da Crna Gora ima izvore koji su po kvalitetu vode u samom vrhu u Evropi, ova država je za šest godina uvezla 54 miliona evra vode. Ubedljivo najviše vode uvezeno je iz Srbije, gde je samo 2020. godine uvezeno 1,6 miliona evra negazirane i 4,1 miliona evra gazirane vode, pišu Dnevne novine.

Kako su kazali Dnevnim novinama u Zavodu za statistiku Crne Gore (Monstat), u 2020. godini uvezeno je 8.930 tona negazirane vode i uvoz je manji za 5.730 tona (39,1 odsto), odnosno za 1,2 miliona evra (38,9 odsto) u odnosu na 2019. godinu.

“Istovremeno, zabeležen je pad uvoza gazirane vode za 12.332 tone (39,4 odsto), odnosno za 3,3 miliona evra (42,8 odsto)”, istakli su u Monstatu.

Trenutno u Crnoj Gori radi sedam fabrika za flaširanje vode, a prema rečima Zorana Rakočevića, vlasnika izvorišta “Rajsko vrelo” Drijenak, nadomak Kolašina, brojni proizvođači su bili prinuđeni da se udružuju, te su tako i nastali veliki sistemi i konzorcijumi koji dominiraju na evropskim i vanevropskim tržištima. 

“Crna Gora nažalost nije u tom pogledu pokazala odgovornu ozbiljnost, nije se dovoljno posvetila tom pitanju tako da postojeće punionice vode kod nas rade uglavnom odvojeno, svaka za sebe i planskog nastupanja ni u zemlji ni van nje nema”, objasnio je Rakočević.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde