Crna Gora: Trgovci traže da se vrati rad nedeljom

Odbor Udruženja trgovine Privredne komore (PKCG) zatražio je ukidanje člana Zakona o unutrašnjoj trgovini koji se odnosi na neradnu nedelju.

Iz PKCG su naveli da su trgovci zatražili od resornog ministarstva da se u cilju očuvanja radnih mesta, povećanja prometa, privredne aktivnosti, ekonomskog rasta, saniranja posledica ekonomske krize i pripreme turističke sezone, ukine član Zakona o unutrašnjoj trgovini i omogući rad trgovcima nedeljom, piše Investitor.me.

Trgovci zahtevaju da se Ustavni sud izjasni o pre više od 18 meseci podnetoj Inicijativi za ocenu ustavnosti pomenutog člana.

“Ukoliko ne postoji spremnost državnih organa da se pomenuti član ukine, trgovci su predložili da se omogući da 26 nedelja u godini bude radno, tokom letnje i zimske turističke sezone, oko novogodišnjih praznika i raspusta”, saopšteno je iz PKCG.

Alternativno je potrebno omogućiti privrednim subjektima iz sektora trgovine rad nedeljom u jednoj smeni na nivou čitave godine ili makar tokom letnje sezone.

Iz PKCG su kazali da je neophodno hitno formirati radnu grupu koja bi formulisala konačan predlog rešenja i u direktnoj komunikaciji obrazložila predlog resornom Ministarstvu.

Odbor je usvojio Izveštaj o radu i Informaciju o poslovanju sektora trgovine u prošloj godini, u kojoj se navodi da je ostvareni promet u trgovini na malo u tekućim cenama iznosio oko 1,253 milona evra u prošloj godini, sto je 16,8 odsto manje u odnosu na 2019. godinu, kada je iznosio 1,507 miliona evra.

“Sektor trgovine beleži značajan pad broja zaposlenih, u ovom sektoru je u proseku bilo zaposleno 34.922 radnika što je pad od 12,3 odsto ili oko pet hiljada radnika manje u odnosu na 2019. godinu kada je zapošljavao u proseku 39.834 radnika”, navodi se u saopštenju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde