Crna Gora: „Plantaže“ na ivici bankrota

Državna crnogorska kompanija “Plantaže” na ivici je bankrota i da bi ona bila spasena potrebna je pomoć države od najmanje pet miliona evra u narednih mesec, saznaju podgoričke “Vijesti” iz više izvora bliskih kompaniji i izvršnoj vlasti.

Vlada Crne Gore saopštila je da će uraditi sve što je u zakonskim okvirima da Plantaže opstanu, navodeći da je potencijal koji poseduju “trenutno ozbiljno ugrožen”.

Prema oceni izvora “Vijesti”, većinski državna kompanija otežano posluje zbog nedomaćinskog poslovanja i nekontrolisanog uzimanja kredita iz prethodnog perioda, a “u problemima je u izvršavanju obaveza prema bankama, dobavljačima, državi i zaposlenima”, prenosi Investitor.me.

“Poseban problem, kako je saopšteno premijeru i resornom ministru, predstavljaju neophodna, a nedostajuća sredstva za ovogodišnju proizvodnju i održivost proizvodnje. Situacija u Plantažama je sledeća – na osnovu kredita “Plantaže” duguju oko 24 miliona. Obaveze prema zaposlenima i državi iznose oko 7,5 miliona, od čega su samo iznosi poreza i doprinosa 4,5 miliona evra.

“Prema stranim i domaćim dobavljačima kompanija duguje oko šest miliona”, prenosi sagovornik upućen u stanje kompanije koje je predstavljeno Vladi. Kako je naveo, kompanija trenutno ima oko 600 zaposlenih, od čega je 150 višak, a u sezoni zapošljava još 400 ljudi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde