Crna Gora napravila najdublju bušotinu u Jadranu

Crna Gora je u potrazi za naftom napravila bušotinu kod Ulcinja duboku 5.400 metara, što je najdublje do sada u Jadranskom moru, oborivši dosadašnji rekord od 4.300 metara, prenosi Investitor.me.

Prvi rezultati istraživanja da li ima nafte u crnogorskom podmorju biće poznati do kraja godine, kazao je v.d. direktora Uprave za ugljovodonike Crne Gore Marko Adžić.

“Očekivali smo da ćemo saznati ima li nafte do septembra ili oktobra, ali zbog novonastalih uslova u bušotini morali smo da usporimo i ugradimo još jednu dodatnu kolonu zbog sigurnosti operacije. To nas je dosta usporilo, ali nadamo se da ćemo do kraja godine imati rezultate. Očekivali smo da ćemo tokom septembra ili oktobra ući u rezervoare i imati informacije o tome šta je u rezervoarima. Od oktobra do decembra toliko je vremena probijeno”, kazao je Adžić gostujući na Televizije Crne Gore.

Do kašnjenja, kaže, nije došlo zbog greške koncesionara.

“Jadran je izbušen do 4.300 metara, što je najdublja bušotina. Uslovi u bušotinama bili su nam do tih dubina poznati. Novonastali uslovi su nam neočekivani. Veliki su pritisci. Niko do sada nije bušio na toj dubini. Ovo je prva bušotina koja je prošla taj sloj koji je komplikovan za bušenje. Tu kritičnu fazu, smo savladali i sada nastavljamo dalje”, kazao je Adžić.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde