Crna Gora: Katarci traže kupca za kompleks vredan 270 miliona

Ni prošla godina nije donela apsolutno nikakav pomak u realizaciji dugo obećavanog projekta izgradnje luksuznog rizorta “Beyond Horizon” u uvali Pržna u Krtolima kod Tivta, a prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” investitor katarska državna kompanija Katari Diar je definitivno odustao od ovog projekta i na stranom tržištu već neko vreme pokušava da nađe kupca za atraktivni zemljišni kompleks.

Ovaj kompleks vredan više od 270 miliona eura, trebalo je prema ranijim čvrstim najavama investitora kompanije Katari Diar, da bude izgrađen i stavljen u funkciju 2014. godine, ali u jednoj od najljepših uvala na crnogorskom primorju nije urađeno apsolutno ništa, osim što je srušen stari veliki hotel “Plavi horizont” koji je četiri decenije bio obeležje Pržne.

Uloženo 74 miliona evra

U Informaciji o aktivnostima na realizaciji prioriotetnih prijekata iz oblasti turizma koju je pred Novu godinu usvojila Vlada Crne Gore, piše da je u dosadašnju realizaciju projekta “Beyond Horizon” katarski investotor od 2010. do sredine prošle godine uložio ukupno 73,9 miliona evra.

”Sporija realizacija projekta je uslovljena sudskim sporovima sa fizičkim licima koja imaju suvlasništvo na dve katastarske parcele, a za koje je pokrenut postupak ekspropijacije. Prema navodima investitora i epidemiološka situacija prouzrokovana pojavom koronavirusa i mere za sprečavanje njegovog širenja su uticale i na planiranu dinamiku kada su u pitanju aktivnosti na realizaciji projekta”, piše u Vladinom dokumentu, prenos Investitor.me.

Veliki zemljišni kompleks od oko 270.000 kvadrata u uvali Pržna Katarci su u januaru 2010. kupili za 25 miliona evra od tivatskog HTP “Primorje”, a u tu transakciju bila je uključena i atraktivna imovina tivatske firme u Bonićima, na mestu stare ciglane “Račica”.

Šta su Katarci uradili do sada?

Kataci su u međuvremenu preprodali plac u Bonićima jednoj domaćoj kompaniji koja je za tu lokaciju razvila projekat manje luksuzne marine i hotela, a u čiju bi realizaciju trebalo da uđe sa renomiranim partnerima iz Luksemburga. Što se Pržne tiče, tu do danas “ni lopata nije zabodena”, iako su Vlada CG i sve bivše lokalne vlasti u Tivtu u proteklih 12 godina, prihvatili sve želje Katari Diara, te su plansku dokumentaciju i mnoge druge stvari prilagodili svemu što je ta kompanija tražila. Po još uvek aktuelnoj planskoj dokumentaciji urađenoj po željama i potrebama Kataraca, u Pržnoj je predviđen luksuzni hotel ranga pet zvezdica sa 168 smeštajnih jedinica, vile i depandansi sa 78 smeštajnih jedinica, spa centar, bazeni, restorani, teniski klub sa terenima, plažni bar, obalno šetalište…Da bi se to realizovalo, 2013.godine je JP “Morsko Dobro” sa Katari Diarom potpisalo i ugovor o korišćenju akvatorijuma i obale u uvali Pržna kojoj to prirodno dobro na 30 godina dato u zakup katarskoj kompaniji, za naknadu od 50.000 evra godišnje.

Dve godine kasnije, Vlada je dala i formalnu saglasnost Katarcima za “izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju objekta od opšteg interesa – mešovitog rizorta “Plavi horizont”, da bi 2018. Katari Diar dobio i ukupno pet građevinskih dozvola za izgradnju većine u Pržnoj planiranih novih objekata.

Međutim, kako gradnja nijednog od njih nije počela u zakonskom roku od godinu dana nakon izdavanja dozvola, važenje svih tih dozvola je prestalo.

Katari Diar u međuvremenu je otpustio skoro sve zaposlene koji su radili u crnogorskog kćerci-firmi te kompanije “Katari Diar hotel & Property Investment Montenegro” koja trenutno, prema podacima sa kojima barata Vlada Crne Gore, ima samo jednog zaposlenog.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde