CG: Mađarski bankar na čelu nove državne kompanije

Ambiciozna lična i profesionalna prilika i izazov – tako je mađarski bankar Pal Kovač objasnio u izjavi za podgoričku Pobjedu razloge koji su ga motivisali da poziciju prvog čoveka najveće banke u Crnoj Gori zameni mestom u bordu Montenegro worksa (MW).

Vlada Crne Gore u avgustu je usvojila odluku o osnivanju MW, koje će se baviti praćenjem i analizom finansijskog stanja u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države i stručnom podrškom u sprovođenju reformi radi efikasnijeg upravljanja.

Vest da je Kovač, doskorašnji glavni izvršni direktor CKB, imenovan za člana borda nove državne kompanije iznenadila je protekle sedmice crnogorsku javnost, piše podgorički dnevnik i dodaje da je on jedini stranac u menadžerskom timu ove državne kompanije.

Na pitanje šta ga je motivisalo da započne radni angažman u državnoj upravi, Kovač je pojasnio da je odluku o odlasku iz CKB doneo u dogovoru sa OTP grupom.

“Nakon uspešno završene reorganizacije CKB i pripajanja Podgoričke banke, odlučili smo zajedno sa OTP grupom da buduće poslove CKB vodi mlađi menadžer. I ja lično sam postavio nove ciljeve, oblasti i zadatke u kojima mogu da postignem značajne rezultate”, rekao je Kovač, koji je direktor CKB bio četiri i po godine, a prethodnih 18 pokrivao razne pozicije u mađarskoj OTP grupi.

Osim bankarske stručnosti, verujem da će moja iskustva u upravljanju, te znanja u pogledu transformacije i strateškog razvoja kompanija doprineti radu borda i ostvarenju ciljeva Montenegro worksa”, kazao je Kovač.

U Ministarstvu finansija Pobjedi su kazali da je do saradnje sa Kovačem došlo jer on može značajno da doprinese radu borda Montenegro worksa i ostvarivanju ciljeva kompanije za dobrobit većinski državnih preduzeća, a samim tim i budžeta Crne Gore.

“Preporučila ga je prvenstveno struka i iskustvo u upravljanju, kao i znanje o strateškom razvoju i uspešnoj transformaciji kompanija, a ovim angažmanom se potvrđuje i poverenje u ovako važan projekat, koji je potreban Crnoj Gori”, ukazali su u Ministarstvu.

Nisu mogli da preciziraju kolika će biti Kovačeva zarada, jer još nije usvojena odluka o naknadama borda te kompanije, prenosi Investitor.me.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde