CG: Bankari odbili ideju vlade da privrednicima naplaćuju porez na podizanje gotovine

Predstavnici banaka u Crnoj Gori odbili su mogućnost da oni u ime države naplaćuju porez na podizanje gotovine od svojih poslovnih klijenata, navodeći da takva uporedna praksa ne postoji u Evropi, kao i da zaposleni na šalterima banaka ne mogu postati poreski inspektori koji bi procenjivali u koje svrhe klijent podiže novac i da li je to oporezivo ili nije.

To su, kako pišu podgoričke Vijesti, bankari saopštili predstavnicima Ministarstva finansija Crne Gore na sastanku krajem prethodne nedelje. Jedinstven stav bankara je da im ova obaveza, ukoliko bude namatnuta, nije prihvatljiva, da bi stvorila konfliktne situacije sa klijentima, da bi morali da menjaju softvere o svom trošku a zaposlenima nameću obavezu od koje nemaju prihod, kao i da smatraju da u samoj praksi nije primenjiva. Oni su predložila da Vlada i njene institucije kroz postojeće mehanizme bolje kontrolišu poreske obveznike i moguće zloupotrebe sa gotovinom.

Predstavnici Ministarstva su im nakon sastanka naveli da će analizirati primedbe i da će im odgovore naknadno dostaviti.

Ministarstvo finansija je u okviru projekta “Evropa sad” najavilo predlog Zakona o porezu na podizanje gotovog novca i prenosu novčanih sredstava sa poslovnog na sopstveni račun za pravna lica, preduzetnike i fizička lica koja obavljaju samostalnu delatnost. Prema predlogu poreska stopa bi iznosila pet odsto na iznos podignute gotovine a porez bi u ime države naplaćivale banke.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde