Česi preuzeli jedan od simbola SAD

Kompanija „Češka Zbrojovka” uspešno je završila preuzimanje američke firme za oružje Colt. „Zbrojovka” je postala jedini vlasnik Colt Holding Company LLC a vrednost cele transakcije iznosi 220 miliona dolara.

Bivši vlasnik Colta dobio je više od milion deonica od svog novog vlasnika, a Lubomir Kovarzik, predsednik uprave i generalni direktor „Češke Zbrojovke” rekao je da je spajanje strateška faza u razvoju obe firme, javila je češka novinska  agencija ČTK

Prema rečima Kovarzika, to je potpuno u skladu sa strategijom češke firme za oružje koja nastoji da postane „svetski lider u proizvodnji malokalibarskog oružja i ključni partner za oružane snage“.

Vlasnik Colta Denis Veilo izjavio je u februaru kada se pojavila informacija o preuzimanju da je reč o „moćnom savezništvu i za brendove i za kupce“.

„Češka Zbrojovka” je prošle godine povećala profitabilnost za 10,2 odsto, pre svega zbog dobrog nastupa na zapadnim tržištima, a akvizicijom Kolta očekuje da značajno jačanje svoje pozicije u Americi, jer očekuje narudžbe iz američkog vojnog i sigurnosnog aparata.

Postrojenja češke kompanije za oružje, koja zapošljava oko 1.700 radnika, smeštena su u Češkoj, Nemačkoj i SAD-u. Proizvodi lovno, sportsko i sve vrste vojnog malokalibarskog oružja, piše Poslovni.hr.

Robna marka Colt jedan je od simbola Sjedinjenih Država. Američki dizajner Semjuel Kolt patentirao je 1835. i 1836. svoj poznati revolver s bubnjem u koji stane šest metaka. Koltov izum postao je omiljeno oružje onih koji su istraživali divlji zapad, pa su revolver počeli nazivati „osvajačem zapada“. Bio je popularan među vojskom, šerifima i kaubojima. Najpoznatiji su modeli kalibra 38 i 45.

Kompaniju je osnovao Kolt 1836. godine, a tokom 179 godina svog postojanja proizvela je više od 30 miliona komada revolvera, automatskih pušaka i pribora za njih, koji su popularni u celom svetu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde