CEO JP Morgan Chase: Svet u recesiji do sredine sledeće godine

„Ovo su vrlo, vrlo ozbiljne stvari za koje mislim da će gurnuti SAD i svet – mislim, Evropa je već u recesiji – u neku vrstu recesije za šest do devet meseci “, rekao je za CNBC izvršni direktor JPMorgan Chase Džejmi Dajmon.

Te ozbiljne stvari su prema Dajmonu, “neverovatna” inflacija, velika povećanja kamatnih stopa, ruska invazija na Ukrajinu i nepoznati učinci politike kvantitativnog stezanja Federalnih rezervi.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada će velike američke banke od petka objaviti svoje zarade za treće tromesečje.

U dosadašnjem toku godine, referentni indeks S&P 500 izgubio je oko 24%, a Dajmon kaže da bi mogao pasti za dodatnih 20% u odnosu na trenutni nivo, pri čemu će sledeći pad od 20% verovatno „biti mnogo bolniji od prvog“.

Ranije ove godine, Dajmon je zatražio od ulagača da se pripreme za ekonomski „uragan“, s JPMorganom, najvećom investicijskom bankom u SAD-u, koja je obustavila otkup deonica u maju nakon što je izneverila kvartalna očekivanja Wall Street-a.

U junu je Goldman Sachs predvideo 30% šanse da će američka ekonomija upasti u recesiju tokom sledeće godine, dok su ekonomisti Morgan Stanley-ja izglede za recesiju u sledećih 12 meseci postavili na oko 35%, podseća CNBC.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde