Čekajući plimu u Sueckom kanalu

Brod s panamskom zastavom Ever Given u utorak se zbog peščane oluje nasukao u kanalu, zbog čega su druga teretna plovila ostala blokirana od prolaska glavnom trgovinskom rutom.

Egipat je u četvrtak najavio punu obustavu plovidbe Sueckim kanalom, gde traju napori da se pokrene divovski kontejnerski brod koji je blokirao plovni put, na jednoj od najprometnijih svetskih trgovinskih ruta.  

Kako piše Bloomberg, operacija odsukavanja divovskog broda dugog 400 metara i teškog 200.000 tona poverena je dvema kompanijama koje slove za svetsku elitu u tom poslu.

U Egipat je pristigla ekipa holandske kompanije SMIT Salvage čiji stručnjaci učestvuju u spašavanjima havarisanih brodova po celom svetu. Upućeni izvori tvrde da su egipatske vlasti angažovale i japansku kompaniju Nippon Salvage.

U međuvremenu, britanski Lloyd izračunao je da roba koja dnevno Suecom prolazi sa Zapada vredi 5,1 milijardu dolara, a sa Istoka oko 4,5 milijarde dolara, što je ukupno 9,6 milijardi.

Procene su da sada svetska trgovina čeka plimu koja bi najranije u nedelju trebala pomoći u odsukavanju jednog od najvećih kontejnerskih brodova na svetu.

Suecki kanal jedan je od glavnih egipatskih izvora prihoda, uz turizam i novčane doznake iseljenika.

Plovni put povezuje Mediteran i Crveno more, zbog čega je to najkraća trgovinska ruta između Azije i Evrope.

Prema rečima egipatskih službenika, u jednoj godini barem 18.000 brodova prođe kroz kanal.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde