Čeka nas finale sukoba Apple vs. Facebook

Kako piše engleski The Guardian, dugotrajni sukob između čelnika Facebooka Marka Zakerberga i prvog čoveka kompanije Apple Tima Kuka ove nedelje mogao bi doživeti svoj vrhunac.

Naime, Apple čeka ažuriranje svog operativnog sistema koji će korisnicima omogućiti da odluče hoće li servisima dopustiti da ih prate dok “skaču” s jedne platforme na drugu.

Kako se navodi, ovo ažuriranje moglo bi ugroziti poslovanje Zakerbergove kompanije a sve zbog privatnosti korisnika jer poslovni korak Kukove kompanije time “udara” na Facebook.

Novi Apple sistem omogućiće korisnicima da vide šta koje firme o njima znaju te onemoguće takvo prikupljanje podataka, što je loša vest za Facebook, čiji se poslovni model oslanja na oglašavanje na temelju upravo tih podataka.

Sam Facebook kaže da je to napad na male preduzetnike koji zavise od ovog oglašivačkog modela, dok je Apple u celoj priči “ zaštitnik privatnosti korisnika”.

Nijedna od tih priča je baš tačna„, rekao je Gautam Hans, profesor intelektualnog vlasništva i privatnosti na Univerzitetu Vanderbilt. „Ovde se više radi o kontroli industrije. Apple je kompanija koja je fokusirana na kontrolu vlastitih proizvoda i usluga. Ona Facebook vidi kao aktera koji to potkopava.“

Nije ovo prvi sukob prvih ljudi ovih kompanija. Kuk je 2014. godine indirektno, a 2018. direktno napao Zakerberga kada je izbio skandal Cambridge Analytica. 

Prošle nedelje je, na primer, Zakerberg rekao da naknade koje Apple naplaćuje tvorcima aplikacija usporava ekonomiju. „Teško je preživeti kada vam se uzima 30 odsto“, rekao je Zakerberg.

Ceo sukob se u principu može sagledati u sledećim rečenicama.

“Svedočimo borbi dve kompanije koje osećaju da bi ih uskoro mogao udariti antimonopolistički čekić zakonodavca. Ova je situacija, međutim, posebna po tome što će od tog udarca profitirati prava običnih ljudi,“ zaključuje Lia Holand, portparol grupe aktivista pod imenom “Fight for the Future” za The Guardian.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde