CEBR: Kineska ekomonija rašće brže od američke

Kineska ekonomija će zahvaljujući vladinom veštom upravljanju koronakrizom rasti brže od američkog i evropskog u godinama koje dolaze, procenjuje britanski Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR).

Kina se prva našla na udaru covida 19, ali vlada je brzim i vrlo strogim merama uspostavila kontrolu nad širenjem zaraze, pa za razliku od evropskih zemalja nije bila prisiljena ponovo da uvodi mere zatvaranja i obustavlja privredne aktivnosti, podseća BBC, a prenosi Jutarnji.hr.

Zato je za razliku od ostalih velikih ekonomija izbegla recesiju i procenjuje se da će ove godine beležiti rast po stopi od dva odsto.

SAD je pak pandemija vrlo teško pogodila, odnevši više od 300 hiljada ljudskih života, a najveća svetska privreda snažno će se oporaviti u 2021., procenjuje CEBR u redovnom godišnjem izveštaju, a u postpandemijskom razdoblju, od 2022. do 2024., rašće oko 1,9 odsto godišnje. Nakon toga usporiće na 1,6 odsto.

Kineska privreda će do 2025. rasti 5,7 odsto godišnje, te 4,5 odsto od 2025. do 2030., prognoziraju u CEBR-u.

Udeo Kine u svetskoj privredi  porastao je sa samo 3,6 odsto u 2000. na sadašnjih 17,8 odsto, a do 2023. zemlja bi trebala ući u grupu ekonomija s visokim dohotkom, stoji u izveštaju.

„Takmičenje SAD-a i Kine na području ekonomije i političkog uticaja već je neko vreme glavna tema globalne ekonomije a pandemija covida 19 i njene posledice nedvosmisleno su donele prevagu Kini“, zaključak je izveštaja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde