Call of Duty će sada biti pod šapom Microsoft-a i to košta 70 mlrd

Ako je Microsoft za LinkedIn platio 26 milijardi, zamislite šta može da kupi za 70 milijardi?

Pa za skoro toliko ovaj gigant će kupiti Activision Blizzard, gejmerski studio koji je najpoznatiji po igricama Call of Duty, World of Warcraft i Diablo. Tako se nastavlja „rat“ u gejming industriji koji se intezivira od početka ove godine, a traje već par godina.

Ugovor je vredan 68,7 milijardi dolara, i to je, kako potenciraju mediji u SAD, najveći podsticaj u gejming industriji od strane ove kompanije.

U saopštenju Microsoft-a kaže se da će tako kompanija postati treća u ovoj oblasti iza Tencenta i kompanije Sony.

„Duboko ulažemo u sadržaj svetske klase, zajednicu i cloud tehnologiju da bismo započeli novu eru igara koja stavlja igrače i kreatore na prvo mesto i čini igranje bezbednim, inkluzivnim i dostupnim svima“, kaže izvršni direktor Microsoft-a Satia Nadela.

Ovo dolazi skoro godinu dana nakon što je kompanija kupila Bethesd za 7,5 milijardi dolara. Microsoft očekuje da se ugovor sa Activision Blizzard „zaključi u fiskalnoj 2023. godini“.

Call of Duty i seksualno uznemiravanje

Activision Blizzard nije samo poznat po igricama koje igraju milioni. U centar pažnje javnosti dospeo je prošlog jula kada je kalifornijsko “Odeljenje za pošteno zapošljavanje” (DFEH) tužilo Activision Blizzard zbog promovisanja kulture „stalnog seksualnog uznemiravanja“. Od tada je sve više zaposlenih iznelo više optužbi za seksualno zlostavljanje, a kompanija je u septembru postigla nagodbu od 18 miliona dolara sa Komisijom za jednake mogućnosti zapošljavanja SAD. Na to rešenje se ulaže žalba, a izveštaji pokazuju da je skoro 40 zaposlenih Activision Blizzard-a navodno „napustilo“ kompaniju od prošlog jula.

Direktor ostaje

Microsoft, piše The Verge,  ne navodi tačno kako će pristupiti rešavanju ovih problema, a kompanija kaže da će Bobi Kotik za sada nastaviti da obavlja funkciju kao izvršni direktor Activision Blizzarda. Ali pitanje je da li će to ostati i posle preuzimanja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde