Čak 11 osiguravajućih kuća ušlo među 100 najboljih kompanija na Forbes Global 2000

Forbes Global 2000 objavio je i ove godine listu od 2.000 najvećih javnih kompanija na svetu na osnovu rezultata u koji ulazi njihov prihod, profit, imovina i tržišna vrednost. Među te kompanije ušlo je ove godine 105 osiguravajućih kuća

Osiguravajuća društva čine 11 od 100 najboljih na listi, a među njima su osiguravači  iz  Kine, SAD, Nemačke, Francuske, Hong Konga i Švajcarske.

Kineska grupa Ping An, kako navode na forbes.com, zadržala se kao najbolje rangirana osiguravajuća kompanija na Global 2000, iako se suočila sa više izazova u poslednjih godinu dana od svojih američkih i evropskih kolega i pala je za 11 mesta na 17. mesto na listi.  Neto dobit te kompanije u 2021. pala je za 29% na 15,7 milijardi dolara. Ping An je do kraja 2021. imao 32 milijarde dolara uloženih u imovinu, što je činilo 5,5% ukupne investicione imovine, prema godišnjem izveštaju. To je doprinelo padu njegovih akcija od 50% od početka 2021.  Ping An je imao 181 miliona dolara prihoda u 2021, što je 7% više u odnosu na prethodnu godinu, i 227 miliona maloprodajnih kupaca, u odnosu na 218 miliona na kraju 2020. Pored osiguranja, kompanija nudi usluge bankarstva, upravljanja imovinom i zdravstvene zaštite.

Američke osiguravajuće kompanije su ove godine generalno imale stabilnu poziciju, a UnitedHealth Group vodi na 21. mestu na listi. UnitedHealth kompanija ima prihod od 298 milijardi dolara i sedma je po redu među svim svetskim javnim kompanijama, odmah ispred CVS Health i proizvođača automobila kao što su Tojota i Folksvagen, a njegove akcije su porasle za 25% od prošlog oktobra. Kompanija je u martu kupila firmu za kućnu zdravstvenu negu LHC Group za 5,4 milijarde dolara.

CVS je klasifikovan kao prodavac farmaceutskih proizvoda, a ne kao osiguravajuća kompanija, iako poseduje velikog osiguravača Aetna i zauzima 42. mesto na listi. Nemački Allianz, francuska AXA i China Life Insurance Co. ulaze među  prvih pet osiguravača.

MetLife sa sedištem u Njujorku i Cigna zdravstveno osiguranje iz Konektikata su takođe u prvih 100 na Global 2000, ponovo su na 74. i 84. mestu. Američka internacionalna grupa je bila jedan od najvećih dobitnika na listi, popevši se sa 439. prošle godine na 90. mesto. Prihod AIG-a je porastao za 19% u 2021. na 52 milijarde dolara, a zabeležio je 9,4 milijarde dolara neto prihoda koji se pripisuje akcionarima, u poređenju sa neto gubitkom od 6 milijardi dolara u 2020. AIG je posebno pogođen COVID-om, izgubivši dve trećine svoje tržišne vrednosti krajem februara i marta 2020. godine, ali su njene akcije nadoknadile te gubitke u poslednje dve godine. Akcije MetLifea i Cigne takođe su porasle ove godine.

Od ostalih američkih imena na listi su: Aflac, Allstate, Progressive i Travelers.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde