Brus Li kao poslovan čovek kakvog niste upoznali

Brus Li (1940-1973) nije bio samo velika američka zvezda i simbol azijske borilačke kulture, što sa filmskog platna što u realnosti, već je i pop ikona prošlog veka.

Za sve ljubitelje sporta Brus je takođe zvezda jer je pionir MMA borilačkih veština. Bio je veoma inovativan i svedoci tvrde izuzetno vredan i uporan u ideji da izuči sve postojeće veštine i napravi novu sintezu i nov stil. Džit kun do je tako postao pravac Brisa Lija koji i danas živi kroz njegove naslednike i škole.

Mrzeli su Brusa Lija

Nekoliko filmova koje je Li snimio ušli su u istoriju. Ali, ušlo je u istoriju i iskustvo statista sa snimanja tih istih filmova. Čak je i Tarantino u jednom od podkast gostovanja pričao šta je sve saznao o Brusu Liju i njegovoj posvećenosti poslu. Sve je moralo da bude po njegovom i svi su ga mrzeli.

Mrzeli su Brusa Lija i svi su to znali. Uvek je statiste udarao punom snagom, bez glume. Nije imao ni malo poštovanja prema saradnicima i kaskaderima. Zapravo je mislio da nisu dovoljno dobri i želeo je da scene izgledaju realno“, ispričao je reditelj Kventin Tarantino.

Nije tajna da je Brus Li mladost proveo u stvarnim uličnim tučama, po kvartovima Hong Konga. Zbog čestih povreda i ’nestašluka’, otac ga šalje u Ameriku u školu gde je Brus i rođen. Borba je bila ceo njegov život. Želeo je savršenstvo, majstorstvo i autentičan pravac veštine i filozofije života i rada. I, uspeo je, ali je rano završio život, verovatno zbog previše popijenih tableta protiv bolova.

Brus Li i suština

Svako znanje je znanje o sebi. Kod mene su dolazili po znanja, ali ne o tome kako da se odbrane ili bore, već o tome kako da se izraze kroz pokret. To može da bude izraz ljutnje, odlučnosti, nije važno. Plaćaju me da ih naučim da koriste svoje telo kroz borbene pokrete kako bi usavršili umetnost izražavanja. Zvučaće filozofski, što i jeste, ali suština je dovesti u stanje harmonije prirodni instinkt i kontrolu. Ni jedno ni drugo ne sme da preuzme ulogu i pređe u ekstrem. U tom slučaju čovek će postati ili neznalica ili mehaničko biće koje ne može biti ljudsko biće. Cilj je savršen spoj u čoveku koji bi se mogao opisati kao prirodna neprirodnost, dve polovine celine“, u intervjuu 1971. rekao je Brus Li novinaru Pjeru Brentonu.

Na stranu velika popularnost i novina koju je svojom pojavom doneo američkoj filmskoj produkciji, Brus Li je bio majstor i osnivač džit kun do borilačke veštine i životne filozofije. Kako je napisao u knjizi na kojoj je radio dok je ležao zbog povrede kičme, u džit kun do se ulazi da biste ovladali voljom.

Zaboravite na pobede i poraze, na ponos i bol“, zapisao je Brus Li.

Brus Li pravila u poslu

Rast kineske ekonomije, pretnja Kine kao sledeće imanentne supersile i ulazak istočnjačke kulture na velika vrata Zapada, odrazilo se na aktuelnu poslovnu atmosferu i estetiku.

Tako je i Brus Li svojim likom, delom i razmišljanjima postao uzor delu poslovnog sveta koji usvaja istočnjačke manire i principe poslovanja.

  • Prvo i osnovno Lijevo pravilo na koje se vredi ugledati je da ne morate da smislite nešto potpuno novo da biste uspeli u poslu. Ne morate, recimo, da proizvedete potpuno nov telefon. Sve što treba da uradite je da od postojećih uzmete najbolje, ono što ne valja izbacite. Dobićete nov proizvod kao spoj već poznatih, dobrih delova.
  • Usredsredite se na svoje snage. Ne bavite se slabostima. Li je postao majstor borilačke veštine koju je pretvorio u projekat, projekat u proizvod i sve je to bio dobar biznis.
  • Ako sebi postavljate granice u svemu što radite, fizičke ili neke druge, taj će se pristup proširiti na ceo vaš život i rad. Nema granica. Postoje visoravni do kojih možete da stignete, ali na njima ne smete da ostanete. Morate da idete više“, napisao je Brus Li u knjizi Tao i džit kun do koju je izdala njegova žena nekoliko godina nakon Lijeve smrti.  

Uvek budite svoji, ispoljite svoje i imajte vere u sebe – bio je moto Brusa Lija ikone novog sveta.

https://novi.bonitet.com/carobnjak-iz-vestvuda-koji-je-znao-sta-znaci-uspeti/

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

  1. […] Za sve ljubitelje sporta Bruce je i zvijezda jer je pionir MMA borilačkih vještina. Bio je vrlo inovativan, a svjedoci tvrde izuzetno vrijedan i uporan u svojoj ideji da prouči sve postojeće vještine i stvori novu sintezu i novi stil. Jeet Kune Do tako je postao pravac Bruce Lee koji živi i danas kroz njegove nasljednike i škole,piše bonitet.com. […]

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde