Brexit u praksi: „Take Back Control“ polako postaje „Invest in EU“

Od izlaska Velike Britanije iz Evropske unije najviše bi na kraju mogla profitirati Holandija jer britanske kompanije koje posluju u EU moraju da pronađu način za izbegavanje birokratske zavrzlame i dodatne procedure jer država više nije u Evropskoj uniji, piše Guardian

Od 1. januara, kada su na snagu stupila nova pravila zbog izlaska Velike Britanije iz EU, britanski izvoznici muku muče s dodatnim davanjima, papirologijom i carinama koje ranije nisu imali. Sve više preduzetnika britanskim medijima potvrđuju da planiraju registrovati nove kompanije u državama EU. To im, između ostalog, kažu i savetnici iz britanskog Ministarstva spoljne trgovine jer bi svoje proizvode mogli lakše i jeftinije distribuirati u EU.

Ričard Staite, vlasnik britanske kompanije koja prodaje skejtbordove, rekao je za Guardian da već plaća 16 odsto carine na proizvode iz Kine. „Ako ih potom prodamo jednom od naših kupaca u EU, opet moramo da platimo carinu kada opet uđemo u EU“.

Uz to što će Velika Britanije od tih kompanija izgubiti deo poreza, firme već najavljuju i da će otpuštati radnike u Velikoj Britaniji i zapošljavati ih u EU, tako da Britanci neće, kao što je najavljivano, vratiti kontrolu od EU već će morati investirati u EU kako bi preživeli.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde