Brenson „izdao“ London: Lansira prvi evropski SPAC

Iako je Londonska berza napravila takvu regulaciju koja omogućava da takozvani SPAC-ovi lakše funkcionišu na njihovim listinzima, Ser Ričard Brenson odlučio je da svoj posao preseli u Amsterdam.

Naime, kako piše Sky News, Brenson lansira svoju prvu evropsku SPAC kompaniju ili kompaniju sa “praznim čekom” na berzi u Amsterdamu. Kompanije sa “praznim čekom” prikupljaju kapital putem inicijalnih javnih ponuda (IPO) za kupovinu postojećih preduzeća, a britanski milijarder će ovu odluku objaviti u narednih nekoliko meseci.

Prema nezvaničnim izvorima britanske medijske kuće, nova kompanija ima nameru da sakupi oko 200 miliona evra za nove akvizicije.

Šta je Brenson kupio preko SPAC-a?

Ovo nije prvi put da Brenson eksperimentiše sa SPAC-om. Njegove kompanije Virgin Galactic i Virgin Orbit sakupile su kapital preko ove vrste investiranja. U SAD je preko SPAC-ova napravio akvizcije kompanije 23andMe, koja se bavi istraživanjem i genetikom potrošača, i Grove Collaborative, proizvođača održivih potrošačkih proizvoda.

Apatija

Kompanije sa “praznim čekom” eksplodirale su u poslednje dve godine, ali u poslednje vreme primećuje se neka vrsta apatije kod ove vrste investiranja, jer kompanije visokog profila sada imaju problem zato što im cene akcija padaju nakon kompletiranih spajanja putem SPAC-a.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde