Boeing: Fond od pola milijarde dolara za odštetu porodicama stradalih

Kompanija Boeing napravila je fond od 500 miliona dolara kako bi odštetila porodice 346 osoba koje su poginule u padovima aviona Boeing 737 Max, prenosi Glas Amerike.

Fond je deo dogovora sa američkim Sekretarijatom za pravosuđe. Boeing se u januaru obavezao da će porodicama poginulih u padu aviona Lion Air-a 2018. i Ethiopian Airlines-a 2019. isplatiti odštete.

Svaka porodica će dobiti oko 1,45 miliona dolara i novac će dobiti čim se popuni neophodna papirologija, rekli su iz Boeinga.

Ovaj fond je samo deo dogovora od 2,5 milijardi dolara koji je Boing napravio sa Sekretarijatom za pravosuđe, pošto su tužioci optužili kompaniju da je na prevaru izdala sertifikate za bezbednost aviona koji su se srušili. Dogovor je omogućio Boeingu da izbegne sudski postupak, ali ne i građanske parnice koje se nastavljaju.

Model 737 Max bio je prizemljen 20 meseci posle dve fatalne nesreće. Ponovo su u pogonu pošto je Uprava za avijaciju (FAA) naredila da obnove softvere i naprave promene u obuci osoblja.

Boeing je prošlog meseca platio 17 miliona dolara kazne FAA pošto je u avione instalrao softver koji prethodno nije odobren.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde