„Blizu smo rezultata iz 2019. godine“

„U 2021. godini primetan je trend rasta poslovanja celokupnog lizing tržišta u odnosu na prošlu godinu. Ukupno tržište je poraslo za oko 40% i rast je generisan u skoro svim segmentima tržišta, s obzirom na to da je zanavljanje opreme i vozila bilo značajno manje u toku 2020. godine. S-Leasing ove godine beleži rast prodaje i bilanse sume u odnosu na 2020. godinu i smatramo da smo vrlo blizu ostvarenja rezultata iz 2019. godine“, kaže u razgovoru za „Svet bankarstva i investicija“ Bojan Vračević, predsednik Izvršnog odbora S-Leasing i potpredsednik Upravnog odbora Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Naš sagovornik podseća da je prošla godina bila obeležena pandemijom, vanrednim stanjem i vrlo otežanim uslovima poslovanja. Prvenstveni fokus je bio na prilagođavanju postojećoj situaciji, održanju procesa poslovanja, zaštiti zaposlenih i pružanju pomoći klijentima u servisiranju obaveza. Stoga je bilo očekivano da rezultati ne budu na nivou onih ostvarenih u toku 2019. godine. 

Da li se sektor odnosno S-Leasing približava nivou pre krize izazvane pandemijom?

Pretkrizna godina je bila za mnoge lizing kompanije najbolja godina od kada posluju u Srbiji. S-Leasing i S-Rent su zabeležili najbolji rezultat od svog osnivanja. Ukoliko poredimo ovogodišnju prodaju sa istim periodom 2019. godine, videćemo da je ona na skoro istom nivou, odnosno slabija za samo oko 2%. Upravo zbog toga možemo pozitivno da gledamo na oporavak lizing tržišta. Međutim, još uvek postoji doza neizvesnosti u vezi sa tim da li ćemo uspeti da dostignemo rezultat iz 2019. godine. Naime, najveći izazov, pored epidemiološke situacije, predstavlja i nestašica putničkih i teretnih vozila na tržištu. Problemi u isporuci delova i materijala za vozila, kamione i prikolice doveli su i do kašnjenja u njihovoj isporuci što direktno utiče na lizing tržište. Očekujemo stabilizaciju proizvodnje i isporuke delova čime će biti obezbeđena regularna snabdevenost tržišta i rokovi isporuke vozila na koje su kupci navikli

U prvoj polovini 2021. godine nabavka putničkih vozila je imala najveći procenat učešća u ukupnom finansiranju putem lizinga i iznosila je 46%, zatim slede komercijalna vozila sa udelom od 33% i oprema sa 20%. Oko 93% plasmana je odobreno pravnim licima i preduzetnicima, dok je preostalih 7% bilo plasirano fizičkim licima. Kako više zainteresovati fizička lica za lizing?

Tradicionalno velika većina finansiranih predmeta lizinga je nabavljena od strane pravnih lica i preduzetnika. Više je razloga za to: fizička lica ne kupuju teretna vozila i opremu, pa je njihovo relativno učešće u ukupnoj lizing prodaji značajno manje, mnoga fizička lica koja su zaposlena u svojim firmama po pravilu kupovinu vozila obavljaju preko firme, a u velikoj meri na to utiče i činjenica da oni nisu vlasnici vozila dok ne otplate vozilo u potpunosti. Naime, naše iskustvo je pokazalo da veći broj fizičkih lica prilikom nabavke vozila obično prodaje stari automobil, dodaje nešto ušteđevine, a sredstva koja nedostaju se obezbeđuju iz gotovinskih kredita poslovnih banaka.

Lizing bi trebalo da postane primarni izvor finansiranja vozila za fizička lica. Na nama davaocima lizinga bi trebalo da bude inicijativa da lizing ponude za fizička lica učine atraktivnijim i da promovišu prednosti lizinga za fizička lica u odnosu na druge izvore finansiranja. Potrebno je ponuditi klijentima proizvod koji će se malo razlikovati od kredita i kao takav biti povoljniji za kupca. Preduslov za to je dalji rad na izmeni zakonske regulative i poreskog tretmana lizinga i lizing naknade, kako se ne bi plaćao PDV na kamatu. Na taj način bi lizing postao još pristupačniji proizvod.

Koliko po Vašem mišljenju znače subvencije za hibridna i električna vozila i da li postoji interesovanje lizing kuća da više budu uključene?

Subvencija za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila je odličan potez Vlade za obnovu voznog parka u našoj zemlji vozilima po najvišim ekološkim standardima. Vlade mnogih EU zemalja imaju slične programe i veoma je važno da se program nastavi i u narednim godinama. Samo na takav način možemo povećati učešće hibridnih i električnih vozila u našoj zemlji. O interesovanju kupaca govori podatak da su sredstva za ovu godinu već potrošena i da se očekuju nova sredstva u toku sledeće godine. Predlog je da se kupcima olakša procedura dobijanja subvencije i da postupak isplate bude brži. 

Sve lizing kuće iskazale su interesovanje i omogućile svojim klijentima da kupe vozila uz pomoć ovog programa. 

___________________________________________________

Ukrupnjavanje sa bankarskog tržišta prenosi se na lizing

Uporedo sa ukrupnjavanjem bankarskog tržišta dešava se i ukrupnjavanje lizing tržišta u Srbiji ( Rajfajzen lizing – CA lizing). Da li ćemo i u ovom segmentu imati dalje ukrupnjavanje jer samo veliki  specijalizovani mogu da opstanu?

Velika većina učesnika na lizing tržištu je u vlasništvu banaka zbog čega se svakako ukrupnjavanje u bankarskom sektoru prenosi i na lizing sektor. Možemo očekivati dalja ukrupnjavanja na lizing tržištu u narednom periodu ukoliko dođe do spajanja još nekih banaka.

Takođe, postoji mogućnost i da se pojave novi učesnici na tržištu, jer se ono razvija i raste i na taj način se obezbeđuje prostor i za njih. Ukoliko se to dogodi, to bi bila još jedna potvrda da je tržište uređeno, da ima potencijala za rast u budućnosti i da investitori veruju u stabilnost naše ekonomije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde