Blackstone juri bogate klijente u Evropi

Investiciona firma Blackstone testira novi način da privuče bogate klijente iz Evrope. Ukoliko uspe, jedna od najvećih kompanija za upravljanje privatnim kapitalom mogla bi doneti milijarde dolara u poslovanje sa brzorastućim i rizičnim privatnim kreditima.

Zakonodavci su prošle nedelje odobrili zahtev kompanije Blackstone za pokretanje fonda za privatno kreditiranje u Evropi. Fond će imati strukturu sličnu otvorenom fondu bez fiksnog iznosa kapitala, a ključna razlika u odnosu na tradicionalne fondove za privatno kreditiranje jeste to što nema određeno trajanje, te da može neprestano da funkcioniše. Za kompaniju Blackstone ovo znači da novac može biti recikliran za nove investicije kroz naplate pozajmica, što obećava stabilne naknade onima koji upravljaju sredstvima.

Fond kompanije Blackstone će biti prva ovakva institucija u Evropi, u kojoj su direktne pozajmice u roku od nekoliko godina postale odvojena industrijska grana, vredna 300 milijardi dolara, i tako promenile strukturu fondova, piše Bloomberg, a prenosi Biznis.rs.

Fondovi koje vode nebankarske finansijske institucije obično su zatvorenog tipa i traju određeni broj godina, a naknade za menadžere se isplaćuju samo za investicioni kapital.

Ubrzavanje rasta

Blackstone je jedan od najvećih investicionih fondova na svetu, investirao je u gotovo svaki segment globalne ekonomije: biomedicinska istraživanja, digitalne isplate, elektrane, lance motela, pa čak i aplikacije za upoznavanje i zabavne parkove kao što je Legoland. Postao je prošle godine najveći vlasnik skladišta na svetu, a odnedavno ulaže i muzički biznis.

Sa novim fondom koji će funkcionisati kao SICAV, tip investicionih firmi koje često posluju u Evropi, u kompaniji Blackstone se nadaju da će ostvariti uspeh koji su imali sa klijentima u Sjedinjenim Američkim Državama. Blackstone Private Credit fond otvoren je za američke investitore u 2021. godini i od tada je narastao do 37,8 milijardi dolara.

Osim toga, rast kompanije Blackstone se ubrzava i u Aziji. U firmi za upravljanje kapitalom u planu je povećanje poslovanja sa privatnim kreditima sa 500 miliona dolara do najmanje pet milijardi.

Prodajom rizičnijih privatnih kredita pojedincima, umesto institucijama, kompanija Blackstone mogla bi se naći u centru pažnje zakonodavaca. Iz Banke za međunarodne nagodbe nedavno je stiglo upozorenje da nebankarske finansijske institucije u budućnosti moraju biti zakonski regulisane.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

  1. […] Zakonodavci su prošle nedjelje odobrili zahtjev kompanije Blackstone za pokretanje fonda za privatno kreditiranje u Evropi. Fond će imati strukturu sličnu otvorenom fondu bez fiksnog iznosa kapitala, a ključna razlika u odnosu na tradicionalne fondove za privatno kreditiranje jeste to što nema određeno trajanje, te da može neprestano da funkcioniše. Za kompaniju Blackstone ovo znači da novac može biti recikliran za nove investicije kroz naplate pozajmica, što obećava stabilne naknade onima koji upravljaju sredstvima, prenosi Bonitet. […]

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde