BiH posle 26 godina može da trguje na Amazonu

Nakon ažuriranja liste zemalja koje mogu nuditi svoje proizvode na internet prodavnici Amazon, ova američka tehnološka kompanija je posle 26 godina omogućila prodaju i kupovinu korisnicima iz Bosne i Hercegovine, čime su otklonjene dosadašnje dugogodišnje barijere da preduzetnici ili fizička lica iz BiH trguju na ovaj način, prenose mediji. 

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Azra Zaimović, koja je ovu informaciju podelila na društvenima mrežama, objasnila je da je nakon Amazonovog ažuriranja liste zemalja za novih 85, BiH dodata na listu od ukupno 188 zemalja koje mogu nuditi i kupovati proizvode na najvećoj online prodavnici na svetu.

Zaimović je konstatovala da je zanimljiva činjenica da Amazon, kao kompanija koja je svoju tržišnu vrednost povećala za 70 posto, u pandemiji dodaje čak 85 zemalja i na taj način stabilizuje svoj rast.

Prodavci iz BiH ranije su mogli prodavati na Amazonu na način da osnuju svoje preduzeće u zemlji koja se nalazi na listi, što je stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu. Ulazne barijere su sada otklonjene, te preduzetnici iz BiH mogu direktno kao fizička lica i/ili putem domaćih preduzeća nuditi svoje proizvode ili se registrovati na Amazonu”, navela je Zaimović.

Ona je pojasnila da se prodaja može započeti već sa Amazonovim korisničkim nalogom ili putem profesionalnog prodajnog računa, te da prodavci mogu nuditi popularne proizvode koji već postoje na Amazonu, kreirati vlastiti brend (koji je u online okruženju važniji nego inače) ili kombinovati oba.

“Kompanija koja je sinonim za internet trgovinu kontinuirano radi na povećanju broja proizvoda, privlačenju novih kupaca i pronalasku tržišnih niša. Činjenica da proizvodi iz BiH mogu jednostavno biti ponuđeni kupcima i isporučeni na njihova vrata u celom svetu sigurno predstavlja određenu razvojnu šansu i priliku za domaće proizvođače. Međutim, ovo je prilika još više za preduzetnike i mlade osobe koji mogu kreirati svoje radno mesto na globalnom tržištu uz relativno male investicije u početni kapital”, rekla je profesorka Zaimović.

Zaimović je još naglasila da su za iskorak domaćih preduzetnika na svetsko online tržište, potrebne instrukcije poreskih tela u BiH u vezi s poreskim tretmanom prekogranične internet trgovine, a prenosi N1 BiH.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde