BiH: Nijedna reforma, a 300 miliona evra od MMF-a

Bosna i Hercegovina će od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobiti čak 300 miliona evra pod najpovoljnijim uslovima, a da pritom nije morala sprovesti nijednu reformu, iako su i predstavnici MMF i međunarodne zajednice prethodno insistirali da bez važnih reformi neće biti novog aranžmana.

Iako se očekivalo da BiH dobije oko 150 miliona evra, pišu “Nezavisne”, sada je zvanična informacija da će BiH zapravo dobiti dvostruko više novca, preko SDR alokacija, koje će biti dodeljivane kao povoljan zajam svakoj od zemalja članica.

Predstavnici MMF-a su u prethodnom periodu, insistirali su na tome da BiH mora da sprovede reforme ako želi da dobije novac, u čemu sui h podržali i predstavnici međunarodne zajednice, navodeći to kao preduslov za novi aranžman.

Ipak, MMF se na ovu isplatu odlučio kako bi pomogao svim zemljama članicama da lakše savladaju posledice krize usled pandemije i njenog uticaja na ekonomiju, pišu “Nezavisne” i ističu da BiH neće moći podići ovaj novac od MMF-a, već će dobiti određenu količinu SDR-a, odnosno pravo da se kod bilo koje članice MMF-a zaduži po minimalnoj stopi u visini od 300 miliona evra.

Kristalina Georgijeva, generalna direktorka MMF-a, istakla je da je uverena da će SDR alokacija biti distribuirana zemljama članicama do sredine avgusta, uz napomenu da su rezerve u SDR-u važne za svaku zemlju, jer je čine finansijski jačom i daju joj mogućnost da ih u vremenima kriza iskoristite za hitne potrebe.

„Svet prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu još od Velike depresije. Oko 150 zemalja će imati niži bruto domaći proizvod nego 2019, i mnoge zemlje će biti manje u mogućnosti da plate za vakcine ili investiraju u oporavak, a istovremeno su sve zaduženije“, kažu u MMF-u.

SDR će zemljama članicama pomoći da ojačaju svoje rezerve kroz korišćenje kolektivne snage MMF-a i na taj način će pružiti likvidnost zemljama u razvoju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde