Bezos: Spremimo se za teške dane

Osnivač Amazona Džef Bezos je među poslednjim korporativnim liderima koji je upozorio na stanje u privredi, rečima da nas očekuju teža vremena.

U tvitu objavljenom u utorak uveče, bivši predsednik i izvršni direktor giganta online maloprodaje ponovio je komentare koje je izvršni direktor Goldman Sachsa Dejvid Solomon dao za CNBC ranije tog dana.

“Da, trendovu u ekonomiji govore da se treba spremiti za teške dane”, rekao je Bezos u komentaru i priloženom snimku Solomonovog intervjua, prenosi Investitor.

Solomon: Shvatimo rizike

Solomon, šef finansijskog giganta na Wall Street-u, rekao je da je vreme da i korporativni lideri i investitori shvate rizike koji se povećavaju i da se pripreme u skladu s tim.

On je oglasio nakon što je njegova firma objavila kvartalne rezultate zarade koji su nadmašili procene Wall Streeta. Ipak, rekao je da bi recesija mogla da se nazire jer se privreda suočava sa uporno visokom inflacijom i politikom Federalnih rezervi koje pokušavaju da snize cene nizom agresivnih povećanja kamatnih stopa.

Zvaničnici Fed-a takođe upozoravaju da je moguća recesija kao rezultat pooštravanja monetarne politike, iako se nadaju da će izbeći pad. Kreatori politike u septembru su procenili da će bruto domaći proizvod SAD-a porasti za samo 0,2% u 2022. i da će se vratiti u 2023. godini, ali na samo 1,2%. BDP se smanjio i u prvom i u drugom kvartalu ove godine, ispunjavajući uobičajenu definiciju recesije.

Šta kažu lideri?

U poslednje vreme bilo je različitih signala od strane korporativnih lidera.

Generalni direktor JPMorgan Chase-a, Džejmi Dajmon, upozoravao je na predstojeće nevolje, rekavši nedavno da je situacija “veoma, vrlo ozbiljna” i da bi SAD mogle pasti u recesiju u narednih šest meseci.

Međutim, izvršni direktor Bank of America Brajan Mojnihan rekao je za CNBC da podaci o kreditnim karticama i povezane informacije pokazuju da se potrošnja potrošača zadržala.

“U trenutnom okruženju, potrošač je prilično dobar i jak”, rekao je on za “Closing Bell”.

Mojnihan je priznao da bi napori Fed-a mogli da uspore ekonomiju, ali je napomenuo da “potrošači spašavaju stvari”.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde