Beri (opet) smatra da nas čeka „majka svih finansijskih kriza“

Majkl Beri, legendarni ulagač sa Wall Streeta i osnivač fonda Scion Capital koji je vodio do velike krize 2008., smatra da nas čeka „majka svih finansijskih kriza“. Beri, koji je prvi predvideo veliku krizu na američkom tržištu nekretnina 2008. i koja je na kraju potopila svet, smatra da su se ulagači na berzama previše zaigrali, što u kombinaciji s inflacijom ne vodi ni u šta dobro.

Ekscentrični finansijer, retko istupa u javnosti, poslednji put to se desilo u maju ove godine kada je objavljeno da se kladi protiv kompanije Tesla. Ono što ga je ovog puta navelo da istupi, je inicijalna javna ponuda Riviana, kompanije koju podržavaju Amazon i Ford i koja će proizvoditi električna vozila, piše tportal. Rivian je naime izašao na berzu i njegova je vrednost sredinom ove nedelje iznosila 153 milijarde dolara, tj. po vrednosti je prestigao i grupu Volkswagen te je postao treći najvredniji proizvođač automobila na svetu, odmah iza Toyote i Tesle. Problem je u tome što je Rivian, osnovan 2009., do danas proizveo tek stotinjak vozila i gotovo da nema nikakve prihode.

Imamo više špekulacija nego u dvadesetim godinama 20. veka, koje su dovele do Velike depresije 1929. Imamo više valuacije nego u devedesetim godinama, koje su dovele do dot.com krize početkom 2000-ih‘, napisao je Beri na Twitteru.

On je konstatovao da su plate radnika u ovoj godini stagnirale, što je uz visoke stope inflacije osiromašilo većinu ljudi.

‘Realne plate, prilagodimo li ih za inflaciju, u ovoj godini u SAD-u su pale za 2,2 odsto. Čini mi se da je ovo jedina zaista bitna vest u maničnoj godini. Inflacija je ništa drugo nego masovni porez, ne zaboravite to’, napisao je.

Pre toga, podseća tportal, na temu špekulacija na berzama još u junu poručio je da su one predznak ‘majke svih slomova’: ‘Kada kripto padne s bilionskih vrednosti, a razne meme deonice s desetina milijardi vrednosti, gubici u Main Streetu (ulica u kojoj je smješteno američko ministarstvo privrede, tj. realni sektor, op.a.) meriće se u veličinama BDP-a pojedinih zemalja.’

On je opet upozorio i na Teslu, kompaniju koja vredi više od bilion dolara, i Ilona Maska, njenog vlasnika koji je prodao deset odsto udela u kompaniji kako bi namirio poreske dugove. Beri misli da Mask prodajom deonica namiruje i lične dugove te su prema njemu izgledi za ozbiljan pad cena deonica Tesle oko 90 odsto.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde