Beogradski gejming studio osniva naučnu grupu za rad na veštačkoj inteligenciji

Beogradski studio Two Desperados u martu je osnovao nezavisnu naučnu grupu koja će istraživati primenu linearne algebre u veštačkoj inteligenciji (AI), ali i ići ka napredovanju u polju nauke i u primeni veštačke inteligencije, saopštila je Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA).

Grupu naučnika čine četiri člana: tri doktora matematike, uža stručna oblast Algebra, i jedan doktor elektrotehnike i računarstva. Grupu je okupio prof. dr Zoran Pucanović. Studio takođe i finansira rad ove grupe i njenih istraživača. Članovi AI tima iz ovog studija učestvovali su u procesu određivanja teme sa kojom počinje istraživanje. Naučnici će raditi na ovom projektu 24 meseca.

Kako objašnjava Marko Jevremović, Lead Data Analyst iz Two Desperados studija današnji sistemi veštačke inteligencije rade sa velikim podacima, matrice su velike i svaki račun dugo traje.

“Naći način da uradite “otprilike” račun sa milion brojeva za vreme za koje se precizno uradi za hiljadu je velika stvar za neuralne mreže, jer se mogu napraviti veće i brže koje će raditi na običnim telefonima umesto na superkompjuterima,” kaže Jevremović.

Veštačka inteligencija je sastavni deo video igara od njihovog nastanka i pretežno se koristi za poboljšanje iskustva igrača. Ona bi mogla da se primeni na kreativne načine u industriji video igara, a jedna od tih primena obuhvata mehanizme pomoću kojih igrač stiče različita znanja. Naučna zajednica bi u tom pravcu mogla da da svoj doprinos kroz odabir atraktivnih tema za učenje i implementaciju AI u tom procesu, navodi se u saopštenju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde