Beograd: Prva linija metroa gotova do 2028. godine

Danas je potpisan zajednički memorandum o izgradnji beogradskog metroa između Vlade Srbije, grada Beograda, kineske kompanije „Power China“ i francuskih kompanija „Alstom“ i „Egis Rail“.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je tim sporazumom definisana prava francuskih i kineskih kompanija koje će raditi na izgradnji metroa i dodao da će Francuzi raditi na elektromašinskog delu, dok će Kinezi izvoditi građevinske radove.

Početak izgradnje prve linije beogradskog metroa od Železnika do Mirijeva počeće krajem godine, a mogla bi biti do 2028. godine, saopšteno je.

Vrednost sporazuma je 581 milion evra, od kojih je 127 miliona evra namenjeno unapređenju efikasnosti elektrodistributivne mreže, dok će 454 biti uloženo u izgradnju prve linije metroa.

Potpredsednik grupe „Alstom“ Filip Delur zahvalio je srpskim partnerima na saradnji i naveo da će Beogradski metro biti izgrađen po najnovijoj tehnologiji.

„Počeli smo sjajnu saradnju. Ponosni smo zato što ćemo moći da obezbedimo naše najnovije i najbolje tehnologije potpuno automatizovanog metroa“, rekao je Delur, prenosi RTS.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde