Bafet preuzima osiguravajuću kompaniju za 11,6 milijardi dolara

Berkshire Hathaway, čuvenog investitora Vorena Bafeta, potvrdio je da kupuje osiguravajuću kompaniju Alleghany za 11,6 milijardi dolara, ili 848,02 dolara po deonici, u gotovini.

Konglomerat je naveo da ugovorena cena premašuje knjigovodstvenu vrednost Alleghany-ja za 1,26 puta, a očekuje se da će posao biti zatvoren u četvrtom tromesečju ove godine, navodi CNBC.

Nakon objavljivanja ove vesti deonice Alleghany-ja porasle su više od 15% u berzanskoj pretprodaji.

Preko svojih podružnica, Alleghany je uključen u niz različitih poslova osiguranja, uključujući veleprodajne usluge, imovinu te osiguranje od nezgoda i reosiguranje.

“Berkshire će biti savršeni stalni dom za Alleghany, kompaniju koju sam pomno pratio 60 godina”, rekao je Bafet, predsednik i izvršni direktor Berkshire-a, prenosi Investitor.me.

Dogovor bi mogao pozitivno iznenaditi neke deoničare Berkshire-a, budući da su Bafet i njegova desna ruka – potpredsednik Čarli Munger – izrazili frustraciju u potrazi za velikom akvizicijom. U svom godišnjem pismu deoničarima iz 2022, Bafet je rekao da su on i Munger otkrili malo toga što ih “uzbuđuje” u smislu velikih akvizicija.

Iznos od 11,6 milijardi dolara je mali iznos u poređenju s Berkshire-ovom ogromnom gotovinom od 146,72 milijarde dolara na kraju 2021.

“Ovo je najveća potpuna akvizicija Berkshirea u poslednje vreme, iako je iznos koji se troši relativno mali i zasigurno ne predstavlja tip ‘mamutskog posla’ o kojem je Bafet više puta govorio,” ocenio je Adam Krisafuli iz Vital Knowledge-a.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde