Bafet ulaže pet milijardi dolara u poluprovodnike

Berkshire Hathaway, investicioni fond Vorena Bafeta preuzeo je udeo vredan pet milijardi dolara u Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), što je znak da legendarni investitor misli da je vodeći svetski proizvođač čipova dostigao dno nakon rasprodaje više od 250 milijardi dolara i da je došao trenutak oporavka. Po njegovoj kupovini vrednost akcija počela je da raste.

Tajvanska kompanija proizvodi poluprovodnike za klijente kao što su Nvidia i Qualcomm i ekskluzivni je dobavljač za Apple. Istovremeno, Apple ostaje najvredniji pojedinačni holding u Berkshire-ovom portfelju, piše Bloomberg, a prenosi Biznis.rs.

Bafet ima 92 godine i dugo se klonio tehnološke industrije, tvrdeći da ne želi da ulaže u poslove koje nije u potpunosti razumeo. Međutim, taj stav se promenio poslednjih godina i on je sve veći deo investicija svoje kompanije posvetio tehnološkom sektoru.

Proizvodnja čipova je segment koji obećava održivi rast u narednim godinama, jer je od suštinskog značaja za ekspanziju industrija u nastajanju, kao što su proizvodnja samovozećih i električnih automobila ili veštačka inteligencija i povezivanje kućnih aplikacija.

Proširenje usluga u računarskom oblaku takođe obećava da će doneti više porudžbina za silicijumske poluprovodnike koji se ugrađuju u ogromne centre podataka.

Vitalni igrač

TSMC, koji je preuzeo vodeću globalnu ulogu u proizvodnji čipova od američkog Intela, takođe se pojavljuje kao strateški vitalan igrač u vreme kada su se SAD i Kina sukobile oko liderstva u globalnoj tehnološkoj industriji.

Najvrednija kompanija na Tajvanu ima proizvodnu snagu da napravi najnaprednije čipove na svetu, što je ključno za unapređenje budućih komercijalnih industrija svake nacije, poput električnih vozila i veštačke inteligencije, ali i za snabdevanje njihovih vojnih i sajber odbrambenih ambicija. SAD su uvele sankcije za vrhunske čipove za kineske kupce.

Akcije TSMC na Tajvanu pale su za 28 odsto ove godine, pošto je potražnja za čipovima usporila zbog ekonomske krize. Kompanija je u oktobru saopštila da je zapravo smanjila kapitalnu potrošnju na oko 36 milijardi dolara ove godine, što bi i dalje bilo rekordno, u odnosu na najmanje 40 milijardi dolara planiranih ranije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde