Nova Bafetova kupovina – sreća ili dobra informacija?

Ovo inostrani mediji zovu „srećom“. Kažu da, kada su investicije u pitanju, pored znanja postoje i druge okolnosti koje za kratko vreme mogu da vam donesu ogroman novac.

Informacija koja se pojavila može tako da se shvati. Ali kada se to poslaže sa drugim informacijama postaje upitno da li je sve to bila baš sreća.

Voren Bafet je majstor investicija i predstavlja čoveka koji voli da „zaradi“ novac ulažući dugoročno. Međutim, CNN prenosi da je sada uradio nešto potpuno drugačije. Kako se saznalo, njegova kompanija Berkshire Hathaway, iako poznata po tome što ne ulaže u tehnološke kompanije, krajem prošle godine kupila je akcije kompanije gejmerskog studija Activision Blizzard (AB). Vrednost oko milijardu dolara i po ceni 66.53 dolara po akciji.

Ko je to uradio?

Samo mesec dana kasnije objavljeno je da će ovu kompaniju kupiti Microsoft. Nakon godine obeležene padom akcija zbog slučajeva seksualnog uznemiravanja i odlaganja lansiranja novih igara, sa tom informacijom akcije AB skaču na 81.50 dolara, što donosi čistih 200 miliona dolara zarade za Berkshire u roku od mesec dana. Akvizicija još nije završena jer se čeka odobrenje regulatora, ali ako se desi Microsoft će kupiti ovu kompaniji po ceni akcije od 95 dolara. Još zarade za Bafetovu firmu.

Obzirom na Bafetovu istoriju kupovina akcija firmi koji se bave stabilnim biznisima, poput banaka i naftnih kompanija, analitičari smatraju da ovu kupovinu nije obavio Bafet nego neko od njegovih ljudi. Berkshire je poslednjih godina ulagao i u Apple i Amazon. Međutim…

Bafet i Gejts

Poznato je da su Bafet i suosnivač Microsoft-a Bil Gejts prijatelji. Poznato je da Bafet, kako smo rekli, nije ulagač u tehnološke kompanije, pa čak ni u Gejtsovu. Iako se Gejts pre dve godine povukao iz Upravnih odbora Microsoft-a i Berkshire Hathaway-a, on je i dalje aktivan kada su investicije u pitanju. Bafet je bio uključen u rad fondacije Bila Gejtsa i Melinde Gejts, ali se iz nje povukao nakon što je objavljen njihov razvod. Melinda je nedavno objavila da svoj novac više neće ulagati u fondaciju, već u neke druge filantropske organizacije.

Da li je kupovina (i dosadašnja zarada) na akcijama Activision Blizzard bila sreća ili dobra informacija ostaje da se vidi. Jer ako regulatori stopiraju akviziciju biće to izgubljen novac za Berkshire.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde