ArtLink festival deseti put – Muzika na tvrđavama

Ove godine od 25. juna do 25. septembra u svom desetom izdanju održava se ArtLink festival. Deo je evropske inicijative Gradovi festivali sa motom Umetnici za prirodu. Festival će gostovati na različitim lokacijama u nekoliko gradova u Srbiji.

Program festivala je predstavila umetnička direktorka i osnivač ArtLink festivala Jovanka Višekruna – Janković koja je najavila i učesnike festivala kao i ovogodišnje partnere i generalnog pokrovitelja festivala, UNIQA osiguranje.

Muzika na tvrđavama uz zvuke vode, tema su festivala, koji je deo nove evropske platforme Gradovi festivali zajedno sa nekoliko evropskih gradova i festivala u okviru programa Evropske asocijacije festivala.

Festival je i inicijator i nove regionalne platforme za promociju regiona kao kulturno turističke destinacije uz kampanju Umetnici za prirodu uz podršku Fonda za Zapadni Balkan i Evropske Unije.

Programi 10. Art link festivala će se ove godine odvijati na

  • Beogradskoj tvrđavi
  • Na tvrđavama Golubac grad
  • Ram
  • Pirot
  • Petrovaradin
  • Felix Romulijana

Umetnici iz Austrije, Belgije, Italije, Danske, Španije, Nemačke, Brazila, Maroka, Egipta, Izraela, Češke, Slovačke, Mađarske i regiona svojim nastupima oživeće neke od najznačajnijih i najlepših spomenika kulture u Srbiji i u isto vreme podržati kampanju za zaštitu prirode.

ArtLink festival otvaranje i maraton

Svečano otvaranje festivala biće na Beogradskoj tvrđavi 25. juna uz nastup ansambla Janoške, a zatim će se predstaviti pijanisti Dina Bensaid, Adi Nojhaus, Vaško Dantaš, Luis Agus iz Španije, Pablo Rosi, Mohamed Shams, Belgijski duo – harfa i udaraljke, kao i čelisti Izabel Vaz, Jan Fogler, Kamerata Balkanika.

Međunarodni dan Dunava biće obeležen 29. juna koncertom na tvrđavi Ram uz podršku ‘Srbija voda’ i međunarodnog Dunavskog komiteta čiji je Srbija član.

Festival će predstaviti i svoje porudžbine, kao i premijerna izvođenja kompozicija srpskih, brazilskih, meksičkih i španskih autora.

Ove godine održaće se i muzički maraton koji će izvesti danski čelista Toke Moldrup, koji će trčati i svirati Baha u 36 kilometarskom maratonu.

Zajedno umetnost i osiguranje

Partneri u realizaciji ovih programa su Beogradska tvrđava, Tvrđava Golubac grad, Grad Pirot, Kulturni centar Novog Sada, Grad i kulturni centar Zaječar i Evropska asocijacija festivala. Podršku pružaju Grad Beograd, Privredna komora Srbije, Srbija vode, Ambasade Belgije, Španije, Portugala, Maroka, Brazila, Nemačke, Italijanski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum, Britansko – srpska privredna komora i klaviri Behštajn na Kojima će se izvoditi pijanistički recital.

Na događaju su se obratili i: 

Nj.E. Raul BARTOLOME MOLINA, Ambasador Španije

Nj.E. José Mauro Couto, Ambasador Brazila

NJ.E Adam Koen, Ambasador Belgije

Adrien Faix, Direktor, Austrijski kulturni forum 

Simohamed El Laiti, Ataše za kulturu, Ambasada Maroka

Jelena Dobrić, Srbija vode

Umetnost i osiguranje spaja neraskidiva nit jer za nas, osigurati znači sačuvati. Društvenu odgovornost UNIQA osiguranja reflektuje opredeljenost ne samo na očuvanje umetničkih dela i kulturne baštine za buduće generacije, već i na podršku širenju, razvoju i promociji umetnosti i kulture. Na taj način već 15 godina podržavamo događaje, institucije, ideje koje građanima Srbije približavaju vrednosti domaće i svetske kulturne scene. To je ujedno i potvrda da umetnost i biznis ne mogu jedno bez drugog. Izuzetno nam je drago što ćemo se ovoga puta naći i na muzičkoj sceni i po prvi put zaigrati sa 10. ArtLink festivalom uz Muziku sa tvrđava. Tokom dva meseca biće priređen pravi muzički praznik. Festival će se odvijati u autentičnim prostorima, pod otvorenim nebom naših najlepših tvrđava uz reku Dunav. Završiće se pravim muzičkim maratonom. Istovremeno, zajedno ćemo poslati i važne poruke o važnosti zaštite prirode. Nestrpljivo čekamo početak i sigurno nezaboravno izdanje ovog festivala koje će uz veliku podršku brojnih partnera i prijatelja uz prisustvo velikih imena svetske muzičke scene biti događaj koji se ne sme propustiti”, rekla je Sonja Marić, direktorka Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja, generalnog sponzora festivala.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde