APR: 10 % privrednih subjekata u Srbiji nije prijavilo stvarnog vlasnika

Iako ima zakonsku obavezu da to uradi, 10 odsto privrednih subjekata u Srbiji nije prijavilo stvarnog vlasnika, zbog čega je Agencija za privredne registre do kraja januara podnela 1.943 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, piše Danas.

„U Centralnu evidenciju stvarnih vlasnika trenutno nije upisalo svoje podatke o stvarnim vlasnicima oko 10 odsto privrednih subjekata, 19 odsto zadužbina i fondacija, oko 22 posto udruženja i ustanova, kao i nešto manje od osam odsto zdravstvenih ustanova“, kaže za ovaj list Gabrijela Petković Jovanović iz Agencije za privredne registre.

Ona napominje da je APR podneo 1.943 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka za neevidentiranje stvarnih vlasnika, a da ima saznanja o 36 donetih presuda.

APR ima zakonsku obavezu da proverava da li je registrovani subjekt izvršio evidentiranje podataka o stvarnom vlasniku u zakonskom roku. „Osim toga, APR je ovlašćen i za podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv subjekta za koga utvrdi da nije izvršio evidentiranje podataka o stvarnom vlasniku u Centralnoj evidenciji u roku. Istu tu obavezu imaju i ostali nadležni državni organi koji vrše poslove nadzora i kontrole rada i poslovanja registrovanih subjekata“, ističe Petković Jovanović i napominje da su i oni ovlašćeni da podnose zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv registrovanog subjekta ako u vršenju nadzora utvrde da nisu ispunili obavezu propisanu zakonom.

Ono što je Zakonom o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika predviđeno jesu kazne od 500.000 dinara do dva miliona dinara za pravna lica i od 50.000 do 150.000 dinara za odgovornu osobu u preduzeću.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde