Apple prva strana firma koja je platila PDV u BiH

Jedna od najvećih svetskih tehnoloških kompanija Apple postala je prva strana firma koja je platila PDV u Bosni i Hercegovini.

Naime, kompanija je platila PDV za usluge koje su građani BiH kupili na internetu.

Kompanija Apple registrovala se kao PDV obveznik 5. februara 2021. godine, a 10. marta je prvi put podnela svoju PDV prijavu posredstvom firme Deloitte BiH, koja je njihov poreski punomoćnik, pišu Nezavisne novine.

“Svim građanima koji su u februaru 2021. godine kupovali određene online usluge od Applea izdavani su računi sa obračunatim PDV-om, koji je prijavljen u PDV prijavi te kompanije”, naveo je Kovačević.

Dodao je da bi i sve ostale svjetske kompanije, koje građanima BiH pružaju usluge iz inostranstva, trebalo na takav način da prijave i plate poresku obavezu.

“Verujemo da primer kompanije Apple može da bude preporuka i ostalim velikim globalnim igračima da na isti način izvrše svoju obavezu plaćanja PDV-a upravo u BiH. Budući da naša zemlja ima jednu od najnižih stopa PDV-a u svetu, bolje im je da obavezu plaćanja poreza za isporuke izvršene u BiH plate kod nas nego u zemljama gde je sedište tih kompanija, a koje imaju znatno veće stope PDV-a”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, stopa PDV-a u BiH je 17 odsto, dok su u zemljama u kojima su strane firme stacionirane te stope veće od 20 procenata.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde