Apple o istrazi u Nemačkoj: „Baš se radujemo”

Nakon što je nedavno poveo slične postupke protiv američkih tehnoloških divova Facebook, Amazon i Google, Savezni nemački tržišni regulator pokrenuo je istragu protiv Apple kompanije po nekoliko tačaka kako bi ispitali da li Apple zloupotrebljava svoj dominantan položaj na tržištu.

Pozivajući se na nova pravila u zakonu o zaštiti konkurencije, usmerena naročito na velike digitalne kompanije, nemačka Savezna kancelarija za borbu protiv kartela (FCO) je navela da će u prvoj fazi procenjivati da li Apple ima „najveći značaj širom tržišta“, prenose mediji.

“Na osnovu tog početnog postupka, (FCO) namerava da detaljnije proceni konkretne Apple prakse u eventualnom daljem postupku. S tim u vezi, nadležni organ je primio različite žalbe koje se odnose na potencijalno antikonkurentske prakse“, navedeno je u saopštenju FCO.

Oni navode da se to odnosi na AppStore naplatu poreza od 30%, ali i primoravanje svih saradnika da koriste isključivo Apple modele poslovanja, uključujući i alate za monetizaciju, kojima kompanija sve drži pod svojom kontrolom.

FCO je precizirao da je jedna od žalbi potekla od udruženja industrije oglašivača i medija, i da je imala za cilj da se ograniči Apple praćenje korisnika putem uvođenja njegovog iOS 14.5 operativnog sistema.

Ovim povodom se oglasio i jedan od portparola kompanije Apple rečima da se oni “raduju što će razgovarati sa FCO o pristupu tržištu i da će voditi otvoren dijalog o bilo čemu što izaziva njihovu zabrinutost“, prenose mediji. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde