Aplikacija koja je promenila svet 2020. godine, u 2021. udvostručila prihod

Prva aplikacija koja nije došla iz Silicijumske doline, i koju je prethodna američka administracija stavila na “crnu listu”, a nova je skinula kao potez “Iz Vašingtona s ljubavlju” prema Kini, TikTok ostvarila je oko 40 milijardi juana prihoda (5,64 milijarde dolara) u prvom tromesečju, što je 130 posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. 

Najveći deo prihoda „ByteDance“-a, u čijem je vlasništvu TikTok, uglavnom dolazi od oglašavanja na njenim aplikacijama u Kini, uključujući aplikaciju za prikupljanje vesti „Jinri Toutiao“, kao i domaću verziju TikToka, a ovakvom rastu prihoda u 2020. godini doprinela je i činjenica da su ljudi zbog pandemije ostajali kod kuće i koristili društvenu mrežu TikTok tokom karantina, piše BBC.

Ukupni prihod “ByteDance”-a porastao je čak 111 odsto prošle godine, na 34,3 milijarde dolara, a prema podacima kojima raspolaže BBC, bruto dobit takođe je duplirana, na 19 milijardi dolara. Kompanija je, navodi se, zbog računovodstvenog prilagođavanja zaključila godinu s neto gubitkom od 45 milijardi dolara, ali on „nije povezan s poslovanjem“.

BBC dalje izveštava da je “ByteDance” na kraju decembra na svim platformama zabeležio oko 1,9 milijardi aktivnih korisnika mesečno, što je potvrdio i portparol ove kompanije.

Inače, samo šest dana pred kraj Trampovog mandata, američka administracija stavila je na „crnu listu“ aplikaciju Tik Tok, kao i druge kineske gigante, optužujući ih za veze sa kineskom vojskom. Nova administracija, na čelu sa Džozefom Bajdenom, je potom donela izvršnu naredbu kojima su ukinute zabrane za aplikaciju TikTok. 

Ovom odlukom će društvena mreža TikTok opet moći da posluje unutar SAD-a, ali je američkom ministarstvu trgovine naređeno da i dalje prati aktivnosti kompanije i saradnju sa „međunarodnim akterima koji predstavljaju rizik za privatnost građana SAD i njene interese“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde