Analiza snova, put do kvalitetnijeg života i rešenja životnih problema

Svaki razgovor sa prof. dr Oliverom Žižović otkrije i rasvetli još neki ugao čudesnog sveta snova. Baš kao i njen učitelj i saradnik dr Ivan Nastović (1932-2013), koji je svoju karijeru posvetio ljudskoj duši i analizi snova, Olivera nastavlja tragom ovog iskusnog analitičara i psihoterapeuta. Po želji dr Nastovića, već deset godina vodi Centar za dubinsku psihologiju i analizu snova dr Ivan Nastović i grupne i individualne terapije u okviru ovog Centra.

Bonitet.com je sa zadovoljstvom ugostio Oliveru Žižović sa željom da čitaocima približi analizu snova i rad u Centru.

Analiza snova i kvalitet života

Razumeti i slušati snove za mnoge znači i upoznati sebe, svoje mogućnosti i nedostatke, a sve to vodi kvalitetnijem životu.

Iskustvo ulaska u svet snova analizom i tumačenjem sadržaja pod vođstvom iskusnog analitičara, jedinstven je doživljaj. Samo ovakvim pristupom moguće je razumeti i osetiti koliko je svaki san dragocen i važan deo života. Kao takav zaslužuje posebnu pažnju, a dubinsko-psihološka analiza je kraljevski put u značenje sna, baš kao što je i svaki san ’kraljevski put u nesvesno’ po rečima velikog Sigmunda Frojda.

O snovima sa Oliverom Žižović

Prof. dr Olivera Žižović odgovorila je ne nekoliko pitanja i pomogla u rasvetljavanju značenja poruka koje snovi nose.

Bonitet.com: Da li su snovi zaista toliko moćni da imaju rešenje za snevača i uvek su na strani njegovog dobra i napretka? Šta kaže vaše iskustvo analize snova?

Za razliku od svesti, koja je sklona samozavaravanju, pa se njome može i manipulisati i moguće ju je ’dresirati’, nesvesno – čiji su snovi direktni, spontani i prirodni izraz – nikada ne laže. Nesvesno često zna i više, i bolje, i pre svesti.

Snovi ne samo da nas podržavaju, osnažuju i inspirišu, već nas i dopunjuju, koriguju, ukazuju gde grešimo ili šta smo u određenoj, konkretnoj situaciji prevideli, šta nemamo u vidu, a važno je za naše bolje i celovitije funkcionisanje.

Snovi nam otkrivaju ono što ne znamo o sebi i drugima. Zahvaljujući njima možemo doći i do mogućih rešenja životnih problema, kako u nama tako i izvan nas. Stoga ih možemo uporediti sa rentgenskim snimkom, koji nam predočava šta se unutar nas dešava. Ako ništa drugo, oni nam pružaju informaciju kako nesvesni deo ličnosti vidi određenu, aktuelnu situaciju ili konkretni problem.

Neretko, snovi nas pripremaju i za ono predstojeće, što dolazi ili je već tu, a još uvek ga nismo svesni. U tom smislu oni jesu naši najbolji prijatelji, na strani našeg dobra i napretka. Uostalom, njihov krajnji cilj je naš razvoj, tačnije ono što Karl Gustav Jung naziva proces individuacije: proces unutrašnjeg rasta za Bonitet.com rekla je Olivera Žižović.

Nije, međutim, nevažno reći ni to da snovi, poput prirode čiji su produkt, suštinski ništa ne sugerišu snevaču. Oni ne drže predavanje, već ’samo’ predočavaju kako nesvesno vidi određeno dešavanje ili situaciju. Snovi, dakle, ne moralizuju i ne poučavaju, već ukazuju na objektivno stanje stvari, korigujući greške ili jednostranost svesti. Šta ćemo sa tim uvidima potom učiniti, da li ćemo ih, kako i u kojoj meri razumeti i inkorporirati u svoj život i postupke, zavisi od nas“, dodala je Olivera Žižović.

Analizom snova do rešenja i ’snovi predaka’

Bonitet.com: Zanimljivi su snovi koje svako može nazvati ’velikim’. Šta to znači i kada se sanjaju?

Najveći broj snova ima dramsku strukturu, što znači da se sastoji iz uvoda, zapleta i raspleta. Kada se san naglo prekine, odnosno kada rasplet izostane, to znači da ni u nesvesnom delu ličnosti još uvek ne postoji rešenje. Snevač tada treba da bude strpljiv i sačeka da ga nesvesno izrodi, pronađe. Ono to čini upravo posredstvom snova.

Kada za određenu životnu situaciju ne postoji rešenje u individualnom nesvesnom i ličnom iskustvu snevača, snovi posežu za sadržajima familijarnog nesvesnog. U krajnjoj instanci i za kolektivnim nesvesnim. Tada sanjamo takozvane ’snove predaka’, odnosno ’velike’, arhetipske snove. Ovakvi snovi se oslanjaju na naše latentne recesivne gene, odnosno izranjaju iz opšteljudskog iskustva, posežući za relevantnim mitološkim, religijskim, alhemijskim, antropološkim, etnološkim i književnim sadržajima i znanjem čitavog čovečanstva“ objasnila je analitičar snova Olivera Žižović.

(U drugom delu razgovora koji ćemo objaviti narednog petka, prof. dr Olivera Žižović odgovara na pitanja koja se tiču problema koji se javljaju u snovima savremenog čoveka.)

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde