Amazon seli snimanje serije „Gospodar prstenova“ sa Novog Zelanda

Kompanija Amazon odlučila je da preseli snimanje serije “Gospodar prstenova” s Novog Zelanda u Veliku Britaniju.

Kako navode mediji, to bi mogao da bude udarac za ekonomiju pacifičke nacije koja već dva decenije lepo zarađuje na toj filmskoj franšizi. 

Odluka Amazona deo je strategije ojačavanja svoje prisutnosti na britanskom tržištu i ulaganja u filmske studije na Ostrvu. Odluka predstavlja veliki podsticaj britanskoj filmskoj industriji koja se još oporavlja od udarca koje je donelo zatvaranje zbog pandemije koronavirusa.

Snimanje prve sezone Amazonove serije nedavno je dovršeno pri čemu je angažovano 2000 Novozelanđana. Prikazivanje prve sezone počinje u septembru 2022.,  a snimanje druge počeće u junu iduće godine. 

Inače, radi se o jednoj od najskupljih produkcija u istoriji televizijskih serija s obzirom da je Amazon u prvu sezonu uložio najmanje 465 miliona dolara. Ali, odluka američke kompanije dočekana je s ogorčenjem na Novom Zelandu koji je u protekle dve decenije izgradila lukrativnu filmsku i turističku industriju zahvaljujući trilogiji Pitera Džeksona. Na primer, filmski set Hobitona jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Novom Zelandu kojem ne nedostaje spektakularnih pejzaža. Ankete sprovedene pre izbijanja pandemije pokazivale su kako je za 13 odsto turista trilogija Hobit – snimljena posle tri filma “Gospodar prstenova” – bio najvažniji razlog posete Novom Zelandu, prenosi Poslovni.hr.

Čak je i nacionalni avio prevoznik, Air New Zealand, svoje avione oslikavao sa patuljcima, čarobnjacima i ostalim likovima iz dela J.R.R. Tolina. 

Stjuart Neš, ministar ekonomskog razvoja, izjavio je kako je razočaran Amazonovom odlukom te je potvrdio kako će vlada povući deo poreskih olakšica koje je dala američkoj kompaniji. Ali, Amazon i dalje može da koristi 20-odstotnu olakšicu vrednu 92 miliona dolara na troškove snimanja. Inače, pre samo četiri meseca vlada u Velingtonu dala je Amazonu dodatnu olakšicu od 5 odsto.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde