Amazon dobio prvi organizovani sindikat

Glasanjem u objektu Amazona u Njujorku, Amazon je dobio prvi organizovani sindikat radnika ovog internet prodavca u Sjedinjenim Državama.

Za osnivanje Radničkog sindikata Amazona (ALU) glasala su 2.654 radnika (oko 55 %), a protiv 2.131, objavio je Nacionalni odbor za radne odnose (NLRB), prenele su agencije.

Glasanje predstavlja pobedu za organizovane radnike u SAD-u i prekretnicu za one koji godinama smatraju da je radna praksa Amazona “pretnja radnicima“.

Sama kompanija razočarana je rezultatima.

„Razočarani smo ishodom glasanja jer verujemo da je direktan odnos s kompanijom najbolji za naše zaposlene“, navodi se u saopštenju ove kompanije.

U isto vreme, u pogonu Amazona u Alabami, većina radnika odbila je sindikalizaciju, iako ishod nije konačan. Osporeno je 416 glasačkih listića o čemu će se odlučiti u idućim nedeljama, a taj broj je dovoljan za promenu rezultata, saopštio je NLRB.

Rebeka Givan, profesorka radnog prava na Univerzitetu Rutgers, rekla je za BBC da je poraz Amazona u Njojrku „zaista velika stvar“, nazvavši ga „pričom o Davidu i Golijatu“, ali upozorila je da će se suočiti sa još jednom teškom borbom kada su u pitanju pregovori o ugovoru.

„Amazon će učiniti sve što može da poništi ovaj uspeh, da razbije ove radnike i pokuša da zaustavi zamah koji će neizbežno proizaći iz ove pobede“, rekla je ona.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde