Alarm za kompanije: Nov poslovni talas se pokrenuo

’Tiho odustajanje’ zaposlenih (u prevodu ‘radiću što manje mogu jer ovo što radim je samo moj posao i ništa više), više nije nova vest. Nedeljama unazad mediji pišu o ovoj pojavi što zbog dobre čitanosti što zbog poslovne realnosti koja je snašla mnoge kompanije. Zato je tu nov poslovni talas koji se pokrenuo.

’Tiho’ i ’brzo’

Po rečima Dragana Lončara, prodekana Ekonomskog fakulteta u Beogradu, novija istraživanja potvđuju da bez sumnje postoji ’tiho odustajanje’ zaposlenih. Na velikom biznis događaju Moć poverenja profesor je istakao da u proseku zaposleni u kompanijama efektivno rade samo 3,7 sati. To su podaci za proteklih godinu dana.

Što se Srbije tiče, nemamo za ovu godinu zvanične podatke, ali po mojoj proceni efektivno se radi manje od toga“, istakao je.

Međutim, novo što analitičari primećuju i porede sa velikim talasom je takođe odustajanje zaposlenih. Ali, ovoga puta nije ’tiho’ već ’brzo’.

Kakav je nov poslovni talas?

Kada je tema odustajanje, problem nastaje kada kompanije i odgovorni misle da zapošljavaju ambicioznog stručnjaka, a zapravo zapošljavaju saradnike koji su tu zbog plate i svoje sigurnosti (Gallup). Što se tiče pomenutog ’tihog odustajanja’ moglo bi se reći da se tu radi o veoma staroj ideji koja je dobila novo ime. Ali, nova vrsta odustajanja koje se naziva ’brzim’, zapravo jeste nova i zasigurno je novi trend.

Po statistici koju vodi LinkedIn, na pomolu je nova glavobolja za kompanije. Trend da se nakon kratkog vremena provedenog u jednoj firmi pređe u drugu, sve se više širi. LinkedIn statistika kaže da je stopa po kojoj zaposleni daju otkaz u roku od godinu dana prisutna u svim industrijama i povećava se.

Zanimljivo je da zaposleni u oblastima informacionih tehnologija, finansijskih usluga ili profesionalnih, na jednom poslu provode najmanji vremenski period. A, što se tiče poslova u maloprodaji, beleži se mali rast stope ’brzog odustajanja’.

Šta je razlog?

LinkedIn navodi dva razloga pojave ovakvog trenda:

  • povećana pregovaračka moć zaposlenih i
  • novi prioriteti nakon pandemije

Dragoceno je zapažanje ove cenjene platforme da u današnjoj poslovnoj klimi ne prolaze poslodavci koji nisu iskreni, koji su bezobzirni i ne poštuju zaposlene.

Poslovna asimetrija gde se jedno govori i obećava, a drugo radi, danas ’ne pije vodu’ ni pod kakvim okolnostima. Ako se tradicionalno od novajlije u kompaniji očekuje da u prvih 90 dana ostavi odličan utisak, to se isto danas očekuje i od kompanije.

Kako bi to u svom LinkedIn komentaru na nov talas zvani ’brzo odustajanje’ napisao analitičar podataka Aron Keli:

Možda su šefovi umorni i nemaju dovoljno ljudi sa kojima treba da rade, ali kako seješ, tako i žanješ. Zašto se od zaposlenih traži lojalnost, a od kompanija ne?

Dakle, ako želite da zaposleni ostane tu, morate mu dati ono što od njega očekujete – iskrenost, brigu i poštovanje.“

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde