Akvizicija koja je iznenadila Sloveniju

Slovenački prozvođač letelica Pipistrel, koji je svetsku slavu stekao proizvodnjom ultra lakih aviona i aviona na električni pogon prodat je američkoj kompaniji Textron, javljaju slovenački mediji.

Pipistrel je pre 30 godina osnovao Ivo Boscarol a sada će postati deo Textronove divizije za električne letelice, dok Boscarol ostaje manjinski deoničar, a Boscarol počasni predsednik.

‘Pipistrelova ekipa dosegla je jedinstven položaj u segmentu ličnog, cenovno pristupačnog i ugodnog leta na električni pogon. Za naše buduće uspehe biće zaslužanTextron koja će nam pružiti pristup tehnologijama i resursima koje inače ne bi imali’, poručio je Boscarol prilikom preuzimanja.

Očekuje se da će transakcija biti sklopljena u drugom kvartalu ove godine, nakon što se prikupe sva potrebna dopuštenja regulatora. Cena preuzimanja nije objavljena.

Slovenačka kompanija je isporučila hiljaditi avion iz porodice lakih aviona Virus i Sinus u martu 2019. godine. Kompanija je 2007. objavila električnu verziju Taurusa, prvog potpuno električnog aviona na svetu sa dva sedišta i prvog električnog motornog jedriličara za serijsku proizvodnju.

Textron je inače veliki američki avio konglomerat, s godišnjim prihodom od gotovo 12 milijardi dolara i više od 33.000 zaposlenih. Ključni su im proizvodi avioni Cessna, helikopteri Bell (civilne i vojne namene) i niz drugih letelica, ali i kopnenih radnih mašina.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde