Ako već niste čuli za ime dr Gabor Mate, vreme je

Od kada su objavljene knjige dr Gabora Matea, svako zainteresovan za rast, zdravlje i bolji život, dobio je priliku da čita misli i iskustva jednog nesvakidašnjeg lekara. Na veliku sreću, mogu se čitati i na srpskom.

Stres i trauma su emocionalna stanja kojima se dr Gabor Mate posebno bavi. Iako je specijalista za bolesti zavisnosti i palijativnu negu, pre svega je lekar koji teškim bolestima savremenog doba, od kancera preko MS-a i arterioskleroze do Alchajmera, daje posebno i nešto drugačije mesto.

Najjednostavnije rečeno –  dr Mate se bavi životima svojih pacijenata. Ispituje njihove obrasce ponašanja, bavi se detinjstvom. Veoma mu je važno kakav odnos imaju pacijenti sa neželjenim poslovima i situacijama. Izuzetno mu je važno da li su u životu umeli da kažu ’ne’ ili su sve prihvatali jer tako treba.

Ovakvim pristupom dr Mate se bitno odvojio od zapadne medicine i za kratko vreme je proširio krug pratilaca i čitalaca. U pitanju su milioni.

Prva lekcija o stresu i bolesti

Jedna od izuzetnih lekcija koje ćete naučiti čitajući redove Mateove knjige Kada telo kaže ne je da je stres okidač za hronične i teške bolesti. Ništa novo u literaturi poslednjih nekoliko decenija.

Ali, ono što dr Gabor Mate podvlači je nemogućnost da čovek mnogim situacijama ili prilikama i ljudima kaže ’ne’. Time što ne govori ’ne’, ne opire se, ne sluša svoje potrebe. Tako se, između ostalog, rađa osećaj besa koji se potiskuje. I upravo taj bes pokreće kod veikog broja žena rak dojke, recimo, a kod muškaraca rak prostate. Reumatoidni artritis je takođe odgovor tela i za ovu bolest dr Mate piše:

Kada neko sa reumatoidnim artitisom dođe kod doktora, nije dovoljno da izađe sa prepisanim lekom koji ublažava upalu. Lekar mora da razgovara o stresu koji je pokrenuo takvu fazu upale. Krajnji i ultimativni cilj lekara je da kod pacijenta razvije kapacitet da kaže ’ne’ situacijama ili ljudima u životu da ne bi došlo do situacije da telo kaže ’ne’. Kako? U ovom slučaju upalom, simptomom reumatoidnog artritisa“.

Dr Mate na više mesta zaključuje da, ako vi ne kažete ’ne’, to će umesto vas uraditi vaše telo. Odnosno, oglasiće veliko NE, ali kao bolest ili nekakav disbalans u telu.  

Dr Mate poručuje

Knjige dr Matea su zapravo čitave zbirke primera iz njegove bogate prakse. Suočiće vas sa velikim brojem svojih pacijenata i njihovim dijagnozama, ali i razgovorima o njihovim životima i kako su se suočavali sa obavezama, fazama, poslovima, porodicom, prijateljima. Doktor dolazi do zajedničkog za svakog pojedinačno i time dokazuje svoju pretpostavku o poreklu teških hroničnih bolesti.

Ono što dr Mate poručuje svima proističe iz njegove prakse:

’Ozdraviti’ znači učiniti nešto celim, celovitim. A to nije pitanje samo tela i onog fizičkog. Moramo da razumemo kako stvaramo stres i da naučimo da ne dolazimo u stresna stanja… Postoji veliki broj primera bolesti kojima sam lično svedočio. Pristup koji je ’celovit’, koji se bavi razgovorom i pitanjima kako je neko živeo svoj život, kako je rešavao krizne situacije, može da pomogne ozdravljenju. Može da pomogne da bolesnik živi kvalitetnije i sa bolešću. Bio sam svedok da zahvaljujući ovakvom celovitijem pristupu pacijenti žive duže nego što im je savremena medicina predvidela ili čak zdravije“, piše cenjeni dr Gabor Mate.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde