Ako postoji bilo šta što volite strasno da radite, radite. Stići će vas godine!

Ako postoji bilo šta što volite strasno da radite, radite! Stići će vas godine“, u intervjuu za Guardian, pre par godina rekao je Al Paćino, Alfredo Džejms Paćino, 81-godišnji veliki glumac i omiljeno lice filmske publike.

Karijera Paćina i uspeh koji je postigao kao glumac primeri su velike borbe od koje bi mnogi odustali. Kako je više puta izjavljivao, godinama je živeo na ivici egzistencije i prvu veliku ulogu je dočekao kao 32-godišnjak. Do tada, radio je u pozorištu za 125 dolara sedmično, prodavao je autobuske karte, radio kao dostavljač. Škola mu nije išla, imao je loše ocene, tek ga visoke škole nisu zanimale. Gluma i scena jesu i to su dve njegove strasti od kojih, kako kaže, nikad ne bi odustao.

Prelomna tačka u Paćinovoj karijeri bila je uloga u Kumu (1972.) kou je dobio samo zahvaljujući insistiranju Fransisa Forda Kopole. Ostatak filmskog i produkcijskog tima nisu bili za to da Majkl Korleone bude Al Paćino, pogotovo jer su u izboru bili Džek Nikolson, Voren Biti i Robert Redford, a na kastingu je bio i tada malo poznati Robert De Niro. Studio je nedvosmisleno želeo poznato lice u ulozi Korleonea, naslednika ugledne mafijaške loze, ali Kopola je istrajao i Paćino je dobio ulogu i 35 hiljada dolara, prvi veliki iznos zarađen za glumu. Trilogija je ušla u istoriju, pa su se povećali i glumački honorari. Za treći deo Kuma Al Paćino je bio bogatiji za 5 miliona dolara.

Prošlo je tačno pola veka od snimanja prvog dela Kuma i velike Paćinove uloge. Za to vreme veliki glumac je zaradio bogatstvo (po medijima se piše da je vredan oko 120 miliona dolara), ostavio je za sobom velike uloge u majstorskim delima od Serpika i Lica sa ožiljkom do Mirisa žene, Karlitovog puta, Đavoljeg advokata, Insomnije. Ne propustite da ga vidite u ulozi Alda Gučija u filmu Gučijevi, a za narednu godinu planiraju se dve premijere u kojima je Paćino u glavnoj ulozi (Kralj Lir i Snif).

Što se mene tiče i posla, tu se nikad nije radilo o novcu. Bilo je dana i godina kada sam bio mlad i nezaposlen, spavao sam na ulazima u prodavnice. Ali, nikada me to materijalno nije zanimalo. Ali, ja jesam veliki potrošač jer od mene to traži život kojim živim“, pričao je Paćino za Guardian.

O poslu me je naučio deda Džejms Džerardi. Bio je gipsar i voleo je svoj posao, voleo je sve što radi, prosto je voleo da radi i to mu je donosilo radost. Tako sam i odrastao naučen da tražim strast, da idem za njom. Radost dok radim je ono što me je gura napred“, o prvim lekcijama i poslu ispričao je glumac.

Odrastanje bez oca je ostavilo traga na mladom Paćinu, ali i kasnije je, kako kaže, prepoznao u sebi posledice života bez očinske figure. „I moji profesori su bili sigurni da je problem mog neuspeha u školi razvod roditelja i očev odlazak kada sam imao samo dve. Rekli su da mi je trebao otac. I zato sam ja želeo to da ispravim u odnosu sa svojom decom. Imam ih troje i želeo sam da budem odgovoran otac i svoje vreme sam izdvajao za njih“, pričao je Paćino o odrastanju i očinstvu.

Deca su Paćinu promenila ugao gledanja na život. „Pre nego što sam dobio dete, motao sam misli po glavi i ništa specijalno nisam nalazio. Gluma je za mene bila sve. Ali, od kada sam otac, gluma je samo mali deo mog života“, priznao je Paćino.

A o prijateljstvu je rekao:

Sve nas može ’uhvatiti’ život, svi možemo da zaglavimo u životu, u karijerama. Ali, oduvek sam duboko osećao da u čoveku postoji neki čvrsti oslonac, nešto jako što traži prijateljstvo. Nikada mi prijateljstva nisu nedostajala“, za Guardian je rekao Al Paćino, holivudska superzvezda i miljenik filmskog sveta.

Da li posle svih ovih godina veliki glumac žali za bilo čim?

Za The Talks je rekao: „Ne žalim. Jesam napravio jednu grešku, a to je što sam odbio ulogu u Star Wars ostvarenju. Inače, pre Kopole i prvog Kuma niko me nije hteo, niko, baš niko. Ali, ranjivost je dobra i važna. Ne smete da dozvolite da vam kože postane predebela jer ćete inače naletati na ’stvari’ i samo se sa njima sudarati i odbijati. Važno je da koža bude tanka, da reagujete na poraz, pad, bilo šta. Kad padnete, da ustanete“, rekao je 81-godišnji holivudski veteran i oskarovac.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde