Akademik dao tri kratka i strašna odgovora u vezi projekta Rio Tinta u Srbiji

U novom broju nedeljnika NIN akademik Bogdan Šolaja dao je opširan intervju o mogućem otvaranju rudnika za eksploataciju rude jadarit u Srbiji od strane kompanije Rio Tinto.

Šolaja je govorio o ignorisanju akademske zajednice kada je ovo važna tema u pitanju, o stvarima koje nisu logične u samom projektu, informisanju javnosti, mogućem referendumu, odnosu nadležnih ministarstava po ovom pitanju.

Međutim, kratki odgovori na tri pitanja od strane akademika Šolaje privlače posebnu pažnju.

Preterujete li bar malo kada tvrdite da bi otvaranjem rudnika na površini od oko 2.300 hektara bile uništene sve oranice, šume i voćnjaci i da bi svi stanovnici morali da se rasele sa tog područja?

Ne, ne preterujem. Na površini rudničkog kompleksa biće uništeno sve. Slika predela će biti potpuno izmenjena.

Zar vas nimalo nije umirila tvrdnja Rio Tinta da imaju novi patent za preradu litijuma,koji će garantovati bezbednost i zaštitu životne sredine?

Rio Tinto do 24.oktobra nije imao odobren patent ni u jednoj zemlji. Jedino što ima podnete patentne prijave u SAD, Kini i Evropi.

Ima li osnova za strah da bi u najgorem slučaju mogao da bude ugrožen ne samo tok reke Jadar, već i Save i Dunava?

Odgovor je da. Rečna mreža je kao krvotok i sve je povezano.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

6 KOMENTARA

 1. 1.“Slika predela“ je esteiska kategorija, a litijum nešto što jača ekonimju i diže standard ljudi. Svaki rudnik devastira oranice, šume i voćnjake. Na primer rudnici uglja od kojih se u Srbiji dobija struja i koji će to raditi još decenijama. kada se u određenom sektoru završi eksploatacija rude potrebno je teren vartiti u prvobitno stanje ako je moguće ili da privesti prirodi na neki drugi način. To s emože postići ugovorima s ainvestitorom.
  2. To što su popdneli patente u SAD, Kini i Evropi daje nadu da su ti patenti nešto što će garantovati bezbednost i zaštitu životne sredine
  3. Da će biti zagađeni svi rečni tokovi u Srbiji je tvrdnja bez dokaza. Da su rečni tokovi povezani znaju deca u osnovnoj školi i nije bila potrebna reč akademika. Osim toga nije rekao ništa.

  • Ne seri!!!
   Od toga ništa nećemo zaraditi, osim korumpiranih političara, pa bih vas zamolio da ne lobirate za njih.
   Pogledajte šta je Rio tinto uradio u drugim zemljama, i tašto niko u Evropi nema ovakav rudnik.

 2. Rudne rente su sramno niske, praktično ih dajemo za džabe. Do naroda taj novac ne bi došao, a političari nas izdaju zbog svojih interesa.

 3. Битно је да се разни Исидори јављају да бране „пројекат“… А нису ништа рекли о опасности која прети. Угаљ и литијум су два различита света. Неупоредива.
  Као металург тврдим да је ово опасан пројекат.
  Ово није место да се нашироко објашњава шта ће настати као продукт експлоатације јадарита. Свако може прочитати на интернету о опасностима
  На крају, зашто Немци или Чеси не дозвољавају на својој територији експлоатацију литијума?

 4. Isidore, ti si u problemu, pricas napamet.
  S Bozjom pomoci da se Rio Tinto spakuje i ode sto pre. Ovaj uspavani narod mora da digne svoj glas, u suprotnom smo ugasili.

 5. Nije Isidor u problemu nego u SNS.
  Jadar se nikako ne sme dati! Zasto ga Nemci ne eksploatusu u svojoj zemlji??

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde