Airbnb se ovog leta povlači iz Kine

Airbnb, online platforma za najam prostora, zatvara svoju ponudu u Kini, zemlji koja zbog ’zero covid’ politike i dalje sprovodi stroga zatvaranja.

Svi prostori koji su se putem te platforme mogli da se unajme u Kini biće uklonjeni s web stranice Airbnb-ja do leta, rekao je izvor upoznat sa situacijom za BBC.

Noćenja u Kini su lani činila oko 1% prihoda Airbnb-ja. BBC piše da će se kompanija, umesto toga, fokusirati na Kineze koji putuju izvan zemlje na druge destinacije.

Pre pandemije broj Kineza koji je putovao izvan zemlje se utrostručio u manje od 10 godina te je 2019. dostigao 155 miliona putovanja, prema podacima Svetske turističke organizacije UN-a.

ALi, od 2020. Kina je, zahvaljujući jednima od najstrožih covid restrikcija na svetu, veoma otežala putovanja u inostranstvo za svoje državljane, podseća Index.hr.

Airbnb je poslovao u Kini od 2016. godine. Otad je oko 25 miliona gostiju putem te platforme unajmilo smeštaj u Kini.

Izvor upoznat s odlukom kompanije rekao je da je najam prostora za putnike koji posećuju Kinu bio komplikovan i skup za upravljanje čak i pre pandemije. Na primer, podaci o gostima morali su da se pošalju kineskim vlastima, a Airbnb je imao žestoku konkurenciju u vidu domaćih platformi za iznajmljivanje prostora.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde