AIK Banka kupila Sberbank Srbija

AIK Banka a.d. Beograd potpisala je kupoprodajni ugovor o preuzimanju Sberbank Srbija a.d. Beograd, kao i njeno poslovanje na još pet tržišta.

Kako se navodi u saopštenju, kao deo zajedničkog ugovora potpisanog između Sberbank Europe AG i AIK Banke a.d. Beograd, Gorenjske banke d.d. Kranj i AEC Ltd. o kupovini Sberbank subsidijara u Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd), Sloveniji (Sberbank banka d.d.), Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank d.d.) i Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.) čija ukupna aktiva iznosi 7.329 milijarde evra.

Potpisivanju ugovora prethodio je proces tokom kog je rađena opsežna analiza. Veliko regionalno prisustvo i iskustvo, jasna vizija budućeg rasta banaka, kao i posvećenost obezbeđivanju kvalitetne usluge klijentima, rezultirali su da se AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. i AEC Ltd smatra najatraktivnijim ponuđačem.

Predsednica Izvršnog odobra AIK Banke, Jelena Galić, stavila je poseban akcenat na zajednički rast i dalji razvoj, uz posvećenost konstantnom unapređenju usluga.

„Nakon uspešno realizovanog preuzimanja Alpha banke u Srbiji i Gorenjske banke u Sloveniji, ova akvizicija predstavlja još jedan izuzetno važan korak u daljem razvoju AIK Banke, ali i svojevrsnu potvrdu našeg dosadašnjeg poslovanja. Jačanje prisustva u zemljama u kojima već poslujemo, ali i širenje poslovanja naše bankarske grupe na nova tržišta, u skladu je sa našim strateškim opredeljenjem da se pozicioniramo kao jedna od vodećih bankarskih grupacija u regionu Centralne i Istočne Evrope. Pored rasta poslovanja, naš primarni cilj ostaje da klijentima, kako postojećim tako i novim, pružamo najkvalitetnije korisničko iskustvo kroz inovativne i savremene bankarske proizvode kreirane u skladu sa njihovim realnim potrebama“, istakla je Galić.

Po realizaciji procesa akvizicije Sberbank subsidijara u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i Mađarskoj, AIK Banka biće na čelu regionalne bankarske grupacije čija veličina aktive prelazi 11 milijardi evra. Sa ovom akvizicijom, AIK banka nastavlja svoje poslovanje sa jakom kapitalnom osnovom i veličinom aktive koja je pozicionira među prvih pet banaka na domaćem tržištu u Srbiji, sa tržišnim učešćem od 8.3%.

Završetak transakcije se očekuje tokom 2022. godine, po dobijanju saglasnosti nadležnih nacionalnih i evropskih regulatornih tela.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde